Portal:Rumfart/Månedens Artikel/november 2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Katastrofen skete på Bajkonur-kosmodromen. Mere end 100 personer omkom, størstedelen omkom på stedet, andre undervejs eller efter ankomsten til hospitalet.

Nedelinkatastrofen er den hidtil største ulykke i rumfartens historie. Ulykken skete på Bajkonur-kosmodromen den 24. oktober 1960 i det daværende Sovjetunionen. En raket med et ICBM missil af typen R-16 eksploderede på affyringsrampen.

Marskal Mitrofan Nedelin der var ansvarlig for udviklingen af R-16 missiler var blandt de omkomne. Katastrofen er opkaldt efter ham.

Der samlende antal omkomne er usikkert, men det menes at der var mindst 100, højst 200 og mest sandsynligt 120 omkomne. Det er sikkert, at 75 personer omkom på stedet, dvs. de teknikere og ingeniører, der arbejdede i umiddelbar nærhed af raketten, herunder Nedelin selv.

Mikhail Jangel, designeren af R-16 raketten, var også tilstede på området, men opholdt sig i en sikker bygning, der lå cirka 150 meter fra eksplosionen. Her var han gået hen for at holde rygepause. Han slap ikke helt uskadt fra ulykken, idet han løb ud for at forsøge at redde nogen fra flammerne, fik brandsår og måtte behandles på hospital.

Marskal Nedelin var øverstkommanderende på området. Da der opstod et problem med raketten, gav han sine folk ordre til at reparere den fuldt optankede raket. Mens teknikere arbejdede på at løse problemet, eksploderede raketten uden varsel.

Læs hele artiklen