Portal:Sport/Månedens artikel/april 2010

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Situation fra en fodboldkamp: Den røde spiller lægger an til et skud på mål

Fodbold er en holdsport spillet af to hold med 11 spillere på hvert, som bruger en kugleformet bold. Spillet betragtes som den største sport i verden. Spillet spilles på en rektangulær bane af græs eller kunstgræs. Meningen med spillet er at score ved at få bolden ind i modstanderens mål. Målmændene er de eneste, der må røre bolden med hænderne eller armene for at løfte bolden. Resten af holdet bruger fødderne til at sparke bolden med. Det er også tilladt at bruge torsoen eller hovedet for at få fat i bolden i luften.

Det hold, der har scoret flest mål ved kampens afslutning efter to halvlege à 45 minutter, vinder kampen. Hvis stillingen er lige ved spillets afslutning, er kampen endt uafgjort. I konkurrencer, hvor der skal findes en vinder, fortsætter kampen i stedet med forlænget spilletid og/eller straffesparkskonkurrence.

Det moderne spil blev opfundet i England efter dannelsen af The Football Association, hvis regler fra 1863 definerede måden, som fodbold spilles på i dag. Fodbold styres internationalt af FIFA, der også er ansvarlig for gennemførelsen af den største fodboldkonkurrence, VM i fodbold, der afholdes hvert fjerde år.

Læs hele artiklen