Postdoc

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

En postdoc (jf. eng. postdoctoral, "efterdoktoral") er en person i en midlertidig forskerstilling, som forudsætter en ph.d.-grad.

Betegnelsen har ingen relation til den danske doktorgrad, som typisk ligger senere i en akademisk karriere. Navnet hentyder til, at i visse andre lande, fx Tyskland og England, får folk med en ph.d.-grad titlen "doktor".

På engelsk kaldes den forskning, en postdoc udfører, for "postdoctoral research" ("efterdoktoral" forskning).

En postdoc-stilling er typisk en midlertidig stilling på 1-3 år på en højere uddannelsesinstitution eller mindre ofte i erhvervslivet.

Stillingen påbegyndes efter opnåelse af ph.d.-graden og typisk inden for få år herefter.

Forskeren vil typisk være tilknyttet et specifikt forskningsprojekt eller en specifik forskningsgruppe, hvor der er opnået et stipendium til stillingen.

De nærmere detaljer omkring stillingen varierer fra land til land og i visse tilfælde også fra universitet til universitet. For eksempel underviser postdoc'er i Storbritannien ofte de studerende i forbindelse med blandt andet teoretiske øvelser og laboratorietimer, mens disse undervisningspligter i Danmark i højere grad varetages af ph.d.-studerende.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]