Doktorgrad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Doktorgraden er den højeste akademiske grad.

Forudsætningen for en doktorgrad er indleveringen af en doktorafhandling, der skal forsvares foran et bedømmelsesudvalg. Når doktorforsvaret er overstået, træder bedømmelsesudvalget sammen og vurderer, om doktorgraden er opnået. Hovedparten af doktorafhandlingerne erhverves inden for det sundhedsvidenskabelige hovedområde, hvor et betydeligt antal læger bliver dr.med. som en del af hospitalskarrieren. Inden for de øvrige videnskabelige hovedområder erhverves doktorgrader oftere af universitetsansatte lektorer med henblik på en universitetskarriere som professor.

En doktorgrad giver indehaveren ret til at betegne sig doktor i alle lande.

Den danske ph.d.-grad er ikke rangeret som en doktorgrad men er en forskeruddannelse der afløste den tidligere benyttede licentiatgrad i 2002.

I engelsksprogede lande er forkortelsen Ph.D. (med store bogstaver) en forkortelse for Doctor of Philosophy, eller det latinske philosophiae doctor, som er ækvivalent med doctor philosophiae, og giver indehaveren af graden ret til at betegne sig doktor i alle lande. I nogle engelsksprogede lande har man også såkaldte "higher doctorate". F.eks. er graden "Med.Sc.D." i England ækvivalent med den danske doktorgrad i medicin (dr.med.). Et andet eksempel er "Doctor of science (D.Sc.)" i Australien som svarer til den danske doktorgrad i naturvidenskab (dr.scient.). De danske doktorgrader er opstillet i alfabetisk rækkefølge nedenfor.

De danske doktorgrader[redigér | redigér wikikode]

Fagområde Titel Noter
Administration doctor scientiarum administrationis (dr.scient.adm.) Uddeles ved Roskilde Universitet og Aalborg Universitet.
Antropologi doctor scientiarum anthropologicarum (dr.scient.ant.) Uddeles ved Københavns Universitet.
Arkitektur doctor architecturae (dr.arch.) Indført 2007. Uddeles ved de to arkitektskoler.
Biblioteks- og informationsvidenskab doctor scientiae bibliothecariae (dr.scient.bibl.) Indført 2005. Uddeles ved Det Informationsvidenskabelige Akademi.
Erhvervsøkonomi doctor mercaturæ (dr.merc.) Indført 1965. Uddeles ved alle handelshøjskoler.
Erhvervssprog doctor linguæ mercantilis (dr.ling.merc.) Indført 1977. Uddeles ved alle handelshøjskoler.
Farmaci doctor pharmaciæ (dr.pharm.) Indført 1943. Uddeles ved Københavns Universitet.
Filosofi doctor philosophiæ (dr.phil.) Tildeles af historiske årsager for disputatser inden for alle humanistiske fag samt psykologi. Indtil 1977 uddeltes den af både Det Humanistiske og Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, hvorefter dr.scient. blev indført). Indført 1824. Uddeles ved alle universiteter.
Jordbrugsvidenskab doctor agronomiæ (dr.agro.) Indført 1935. Uddeles ved Københavns Universitet.
Jura doctor juris (dr.jur.) Har eksisteret siden oprettelsen af Københavns Universitet i 1479. Uddeles ved Københavns Universitet og Aarhus Universitet. Graden er i, indtil videre, ét tilfælde, uddelt på Copenhagen Business School.
Medicin doctor medicinæ (dr.med.) Har eksisteret siden oprettelsen af Københavns Universitet i 1479. Uddeles ved Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet.
Naturvidenskab doctor scientiarum (dr.scient.) Indført 1977. Uddeles ved alle danske universiteter.
Odontologi doctor odontologiæ (dr.odont.) Indført i 1965. Uddeles ved Københavns Universitet og Aarhus Universitet. Tidligere blev den uddelt ved tandlægehøjskolerne i København og Århus.
Økonomi doctor oeconomices (dr.oecon.) Indført 1940. Uddeles ved Aarhus Universitet.
Økonomi (tidligere Statsvidenskab) doctor politices (dr.polit.) Indført 1902. Uddeles ved Københavns Universitet.
Pædagogik doctor pædagogiæ (dr.pæd.) Indført 1966. Uddeles ved Aarhus Universitet. Tidligere Danmarks Lærerhøjskole, der blev til Danmarks Pædagogiske Universitet, nu Institut for Uddannelse og Pædagogik under Aarhus Universitet.
Psykologi doctor psychologiæ (dr.psyk.) Uddeles ved Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet.
Socialvidenskab doctor rerum socialium (dr.rer.soc.) Indført 1977. Uddeles ved Aalborg Universitet.
Sociologi doctor scientiarum socialium (dr.scient.soc.) Indført 1977. Uddeles ved Københavns Universitet.
Statskundskab doctor scientiarum politicarum (dr.scient.pol.) Indført 1972. Uddeles ved Aarhus Universitet og Københavns Universitet.
Teknik doctor technices (dr.techn.) Indført 1916. Uddeles ved Aalborg Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.
Teologi doctor theologiæ (dr.theol.) Har eksisteret siden oprettelsen af Københavns Universitet i 1479. Uddeles ved Københavns Universitet og Aarhus Universitet.
Veterinærvidenskab doctor medicinæ veterinariæ (dr.med.vet.) Indført 1935. Uddeles ved Københavns Universitet.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Doktorgradens historie

Københavns Universitet var eneste universitet der kunne tildele en doktorgrad i perioden 1479 til 1928. Den første kvindelig doktor i Danmark var Anna Hude, der udnævnt dr.phil. i 1893. Aarhus Universitet tildelte første titel som doktor til Helge Søgaard den 19. oktober 1940. Aalborg Universitets første doktordisputats blev forsvaret i 1987 af Claus Bratt Østergaard.

Kilder[redigér | redigér wikikode]