Postkolonialisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 19. mar. 2015, 15:23 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (Robot: Konverterer nøgne referencer, ved hjælp af ref navne for at undgå dubletter, se FAQ; kosmetiske ændringer)

Postkolonialisme er en akademisk disciplin. Som akademisk disciplin kombinerer postkolonialisme metoder og teorier fra samfundsvidenskab og humaniora. I litteraturteori er det en måde at analysere og fortolke litteratur på. Den litteratur, der fortolkes, er både den kolonilitteratur, der er skrevet af vestlige forfattere og den litteratur, der er skrevet af forfattere fra de (post)koloniale områder.

Den postkoloniale engelsksprogede litteratur er inspireret af postkoloniale folks bevidsthed om deres situation, og det, der analyseres er de måder, hvorpå denne bevidsthed kommer til udtryk i litterære værker.Det postkoloniale (egtl.:"det efterkoloniale") er  meget andet end det tidsmæssige, altså tiden efter afkoloniseringen. Det er den kulturelle imperialismes fortsættelse efter, at kolonierne blev frie nationer.[1]

Den nedtur, mange tidligere kolonilande har oplevet efter selvstændigheden, sættes ofte i forbindelse med et økonomisk afhængighedsforhold til de tidligere kolonimagter. Teorier herom er fremsat at blandt andet Samir Amin og André Gunder Frank. I langt de fleste lande skyldes udviklingen imidlertid fortrinsvis indre politiske forhold, idet en enkelt magtgruppe har overtaget magten og mere eller mindre systematisk undertrykker større eller mindre dele af befolkningen. Dette må ses i sammenhæng med, at mange tidligere kolonier ikke udgør homogene befolkninger men tvært imod er sammensat af ulige nationale grupper, der kun ved skæbnens lune er endt i samme statsdannelse. I ikke så få tidligere kolonier har der derfor været borgerkrige og bestræbelser for løsrivelse af større eller mindre dele af landet. Sådanne træk er forekommet i blandt andet Afghanistan, Indien, Somalia, Sudan, Sydafrika.

Litteratur

  • Samir Amin: Trois expériences africaines de développement: Le Mali, La Guinée et Le Ghana; Presses Universitaire de France 1965
  • Steen Christensen Og Alex F. Larsen (red.): Det lænkede Afrika. København: Forlaget Soc. 1974
  • Georg Sørensen: Udviklingsteori og den tredje verden; Aalborg Universitetsforlag, Aalborg 1986

Eksterne henvisninger

Noter

  1. ^ Gregers Friisberg