Powiat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kort over powiaterne i Polen

En powiat er en sekundær administrationsenhed i Polen som svarer til amter eller regioner i andre lande. Powiatene indgår i voivodskab og omfatter flere gminaer. I 2008 fandtes der i alt 379 powiat i Polen: 314 land powiats, powiat ziemski, og 65 byer med status af powiat, powiat grodzki.

Den lovgivende magt i powiaterne udgøres af rada powiatu (dansk: ~ det folkevalgte amtsråd). Den udøvende magt udgøres af zarząd powiatu (dansk: ~ amtsstyre), som ledes starosta (dansk: ~ amtrådsformand) valgt af rada powiatu. I Powiat grodzki udgøres disse funktioner af henholdsvis rada miejska (dansk: ~ byrådet) og prezydent miasta eller burmistrz (dansk: ~ bypræsidenten eller borgmesteren).

En powiat er afhængig af antallet af indbyggere placeret i NUTS 3 eller LAU 1 i Den Europæiske Unions regionale statistikker, svarende til danske landsdele og danske kommuner.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Vollständige Liste der Schlüssel und Namen der NUTS und der statistischen Regionen Europas (tysk)". Arkiveret fra originalen den 17. marts 2003. Hentet 21. juli 2015.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Uegnet url (link)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]