Præterm fødsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Præterm fødsel defineres som en fødsel ved mindre end 37 ugers graviditet. Prævalsensen har gennem mange år ligget på ca. 5-6% af alle fødsler. Præterm fødsel kan være spontan det vil sige enten: idiopatisk eller kompliceret. Præterm fødsel er den største årsag til perinatal mortalitet og -morbiditet (bortset fra malfunktioner).

Forebyggelse og behandling[redigér | redigér wikikode]

For tidlig født i kuvøse med ilt-tilførsel

Aromatiske kulbrinter (PAHs), findes i udstødningsgas fra biler, skorstensrøg, grillrøg og skovbrande. Det dannes oftest ved ufuldstændige forbrændinger, men kan også dannes under omsætning af organiske stoffer i naturen. Derfor finder man stofferne overalt i naturen, mest i mindre mængder, men også i store som i olie. De kan findes i luften eller i forbindelse med sodpartikler. PAH-stoffer er meget sundhedsskadelige. Benz(a)pyren kan fremkalde kræft selv i små mængder. I storbyerne er koncentration et par nanogram (1/1000.000.000) pr. kubikmeter og på landet er koncentrationen meget lavere. Tobaksrygere er meget mere udsatte for PAH og det samme gælder dem der spiser fisk, der er røget.

Benzen har både akut og kronisk giftvirkning på mennesker. Ved lang tids belastning med stoffet opstår der skader på knoglemarven, anæmi, svækkelse af immunforsvaret og øget risiko for infektioner. Fostre kan skades, så de får lav fødselsvægt, forsinket knogleudvikling og knoglemarvskader.

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg