Practical joke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
En practical joke kan være, at plante karse i sin (måske) bedste vens keyboard.

En practical joke er et spøgefuldt drilleri, der har til formål at sætte offeret i en latterlig eller pinlig situation, halvt humoristisk, halvt ondskabsfuldt. De adskiller sig fra egentligt bedrageri ved, at der ikke er tale om at franarre nogen et penge eller lignende. Det er bare meningen, at offeret skal føle sig lidt til grin.

"Practical" refererer til, at spøgen består i noget konkret og altså ikke i en verbal eller skriftligt udformet vits. Practical jokes kan være simple tricks, som en mønt limet fast til vejen eller en spand vand over en halvåben dør, eller bestå i mere avancerede drillerier som cambridgestudenters flytning af en bil til toppen af en høj bygning[1]

Traditionelle nytårsløjer med flytning af havelågen til flagstangen er en variant af practical joke.

Et andet klassisk eksempel er "aprilsnar", der består i at fortælle en løgnehistorie den 1. april. Historien skal være så troværdig, at offeret plumper i og bliver "arilsnar"; så det er bedst, hvis offeret har glemt, hvad dato det er. Fx en "nyhed" om at dronningen har valgt at abdicere og flytte ned til Henrik i Sydfrankrig. Godtager offeret troskyldigt nyheden, er han "Aprilsnar!".

Skjult kamera i tv's Smil, du er på (på engelsk Candid Camera) er baseret på grundideen i practical jokes. Konceptet går ud på at narre en person ved nøje at planlæge og instruere alle omkring ham, så han bliver sat i en absurd situation, der fremkalder forlegenhed, fornærmelse eller latter. Hele forløbet optages med skjult kamera og vises som tv-underholdning. Når spøgen afsløres, er det meningen, at offeret skal vinke leende til kameraet, lidt skamfuld over sådan at være blevet narret for øjnene af seerne.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ From Hermes to bonsai kittens. What makes a jape great?, fra The Economist, 20.12.2005 om oprindelsen og udviklingen af pranks.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: