Pullert

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pullert ved indkørsel
Fortøjning til dobbeltpullert.

En pullert er en betegnelse for en rund, lav stolpe på ca. 1 m højde og 10-30 cm diameter, der for eksempel sættes i kanten af fortovet, i midten eller ved slutningen af gader, hvor man under normale forhold vil holde køretøjer udelukket fra at befærde området. Pullerter kan være en ekstra markering mellem landevej og cykelsti. De kan udgøre en vertikal beskyttelse af fodgængere på et særligt smalt fortov, eller en permanent afspærring af indkørsel til en gade. Der findes også pullerter som kan fjernes eller sænkes ned i gadehøjde for midlertidigt at tillade passage af bestemte køretøjer.

Ældre pullerter og pullerter til forhindring af indkørsel er ofte af stål, med pullerter kan også være fremstillet af polyethylen eller lignende plastmaterialer.

Indenfor søfarten anvendes betegnelsen pullert om en kort tyk stolpe af sten eller metal – evt. træ – som skibe og både ved hjælp af trosser kan fortøjes til. Pullerter findes både på kajen og om bord. Alternativt kan trosser fastgøres til kajens fortøjningsring med terse (koniske træ- eller jernstænger).

Se også[redigér | redigér wikikode]