Quarterback

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Quarterbackens placering i amerikansk fodbold.

En quarterback er en position i amerikansk fodbold. Udtrykket er engelsk/amerikansk og består af quart (en kvart) og back (bagved). Det skyldes at spillerpositionen er mellem halfback og forwards.

Det er den vigtigste plads når det gælder angreb i amerikansk fodbold. Det er nemlig den spiller, der modtager bolden, når spillet sættes i gang. Quaterbacken skal lægge den målgivende eller afgørende aflevering. En quarterback kan også selv finde på at løbe med bolden. Alt angrebsstrategi er således lagt over til quaterbacken. Quarterbacken lægger strategien sammen med træneren, men er spilleren på banen, der så i sidste øjeblik kan improvisere og vælge den løsning der er bedst i situationen. Det er derfor også quarterbacken der er mest kendt på holdet. Det tæller legender som Tom Brady, Joe Montana og Peyton Manning. De er kendetegnet ved at have både de atletiske evner til at løbe og kaste utroligt præcist over lang afstand. Samtidig var de i stand til at læse spillet og justere den offensive strategi således, at de langt oftere end andre fandt den rigtige beslutning.

Quarterback - profil[redigér | rediger kildetekst]

En typisk quarterback er højere end 190 cm og solidt bygget, så han kan se banen over linjemænds hoveder og modstå slag fra forsvarere. Han skal have en kombination af armstyrke og kaste nøjagtighed for at kunne passere bolden uden at miste den. Da handlingen sker ekstremt hurtigt i amerikansk fodbold skal en quarterback være i stand til at diagnosticere feltets tilstand og træffe hurtige beslutninger. Det kræver en masse intelligens samt mental sejhed, da disse beslutninger træffes mens quarterbacks er i fare for at blive slået til jorden.  

Amerikansk fodbold liga[redigér | rediger kildetekst]

National Football League eller NFL har et gigantisk publikum såvel som seere. Årets helt store begivenhed er på Thanksgiving Day, hvor finalen i NFL spilles – The Super Bowl. Gennem hele sæsonen hviler alles øjne på quarterbacken gennem hele kampen. Så udover overlegne atletiske evner, et sublimt overblik, så skal quarterbacken i den grad modstå det enorme pres fra publikum og seere på og udenfor banen. Der bliver fulgt med i døgndrift og de seneste kampe analyseres og følges. Quarterbacken er den mest profilerede stjerne på holdet.

Kendte spillere[redigér | rediger kildetekst]

Eksempler på aktive quarterbacks i NFL:

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]