Røgalarm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En standard røgalarm
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Alarm. (Se også artikler, som begynder med Alarm)

En røgalarm er et apparat, som kan opdage røg, typisk som en indikator af ild, for at forebygge røgforgiftning (carbonmonooxid forgiftning). Røgalarmerne i handels, industri og store boligområder sender ofte et signal til en hovedalarm, mens røgalarmer i hjemmet bruger en indbygget alarm.

Røgalarmer er ofte pakket ind en cirkelformet plastikbeholder, der er ca. 15cm. i diameter, og ca. 2,5cm. tyk (Formen kan dog variere meget fra producent til producent). Næsten alle røgalarmer virker ved enten enten at opdage røgen optisk (Fotodiode), eller med en fysisk proces (Ionisering). Nogen røgalarmer bruger begge metoder for at øge følsomheden. Følsomme alarmer kan bruges til at påvise og derved "afskrække" rygning på områder, hvor det er forbudt, som eksempelvis skoler og toiletter. Røgalarmerne i handels, industri og store boligområder er normalt drevet af el-nettet, med et nødbatteri som backup. Røgalarmer i almindelige husstande er sjældent tilsluttet husets elektricitet, og bruger i stedet et enkelt 9 Volt batteri.

Teknik og teknologi Stub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.