Rūdolfs Blaumanis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rūdolfs Blaumanis

Personlig information
Født 1. januar 1863 Rediger på Wikidata
Letland, Ērgļi, Letland Rediger på Wikidata
Død 4. september 1908 (45 år) Rediger på Wikidata
Punkaharju, Finland Rediger på Wikidata
Dødsårsag Tuberkulose Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Journalist, dramatiker, oversætter, forfatter, digter Rediger på Wikidata
Fagområde Realisme, Lettisk litteratur Rediger på Wikidata
Kendte værker Skroderdienas Silmačos, Purva bridējs, Pazudušais dēls, Indrani, Ugunī Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Rūdolfs Blaumanis (født 1. januar 1863 i Ērgļi i Guvernement Livland, død 4. september 1908 i Punkaharju i Storfyrstendømmet Finland) var en lettisk forfatter, journalist og dramatiker, og anses for at være én af de største forfattere i den lettiske historie og i særdeleshed en mester i litterær realisme.

Blaumanis studerede ved den tidligere tyske handelsskole i Riga, og hans første publikation udkom i 1882 på tysk. Efter faderens død i 1894 boede Blaumanis både i sit barndomshjem samt i en lejlighed i Riga; en lejlighed der siden er blevet indrettet som museum over hans forfatterskab og liv. I 1902 flyttede Blaumanis til Sankt Petersborg, hvor han arbejdede som journalist og redaktør ved det lettiske tidsskrift Pēterburgas avīzes (Petersborgs aviser). Efter sin hjemkomst i 1904 arbejdede han for avisen Latvija. Rūdolfs Blaumanis døde på et sanatorium for tuberkulose-patienter i Finland, kun 45 år gammel.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

  • Apinis, Pēteris (2006). A Hundred Great Latvians (engelsk). Riga: Nacionālais apgāds. ISBN 998426288X. OCLC 238892134.


ForfatterSpire
Denne lettiske forfatterbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
LetlandSpire
Denne biografiske artikel om en lette, eller en person født i Letland, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi