Rapunzel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Rapunzel (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Rapunzel)
Illustration af Johnny Gruelle
Illustration af Paul Hey

"Rapunzel" er et tysk eventyr indsamlet og nedskrevet af Brødrene Grimm. Det blev første gang udgivet 1812 som en del af bogen Kinder- und Hausmärchen, der blev oversat til dansk i 1821 med titlen Folkeeventyr. Det er et af de mest kendte eventyr, og historien er blevet brugt i tegnefilm og af mange komikere på grund af den kendte linje:

"Rapunzel, Rapunzel lad falde dit hår"

Animationsfilmen To på flugt - Et hårrejsende eventyr fra 2011 er i store træk baseret på dette eventyr.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Et barnløst par , boede ved siden af en smuk indhegnet have, der tilhørte en heks. Konen, der længe havde ønsket et barn, kiggede hver dag ind i haven og så at der voksede, de dejligste, klokkeblomster (Rapunzel), og hun begyndte at længes mere og mere efter dem. Efter at havde plaget sin mand, indvilligede han i at prøve at skaffe dem til hende. Han klatrede over hegnet for at komme ind i haven, men den anden nat blev han fanget af heksen, der rasende beskylder ham for at stjæle. Manden beder for sit liv, og heksen går med til det, på betingelse af, at hun får deres det barn konen skal føde. Den desperate mand går med til det, og da konen føder en pige, kommer heksen efter hende, og hun giver hende navnet Rapunzel.

Rapunzel får et meget langt hår og da hun fylder 12 år tager heksen hende med ud i skoven til et forladt tårn med kun et værelse og et vindue, hvor hun låser hende inde. Når heksen kommer for at bringe hende mad, stiller hun sig neden for vinduet og råber:

"Rapunzel Rapunzel lad falde dit hår"

Når Rapunzel hører dette, vikler hun sit hår ud, gør det fast til en krog og lader det falde ud af vinduet, så heksen kan kravle op ad det.

En dag kommer en ung kongesøn ridende gennem skoven, og hører Rapunzel der synger fra sit tårnvindue. Fortryllet af den skønne sang begynder han at lede efter hende, og han finder hende i tårnet. Men han kan ikke finde nogen indgang, og han vender hver dag tilbage for at lytte til Rapunzels sang. En skønne dag ser han heksen komme gående, og han hører hvordan hun får Rapunzel til at lade sit hår falde ud gennem vinduet . Han venter til heksen er gået og går derefter hen til tårnet, og beder Rapunzel om at lade sit hår falde. Da hun har gjort det, klatrer han op og træder ind til den forbavsede pige, hvor han beder hende om at gifte sig med ham, hvilken hun siger ja til.

Sammen planlægger de flugten: At prinsen skal bringe hende silkesnore så hun kan flette en stige af dem, men han skal kun komme om natten, for heksen kommer kun om dagen. Men planen bliver ødelagt af Rapunzel selv, der uskyldigt spørger heksen hvorfor det er nemmere at trække prinsen op end heksen selv. (Dette er den reviderede, mere anstændige 2. udgave: i førsteudgaven spørger Rapunzel hvorfor hendes tøj ikke længere passer hende om livet[kilde mangler]) Heksen bliver rasende og skærer Rapunzels hår af, hvorefter hun smider hende ud i en ørken.

Da prinsen kommer om natten, lader heksen det afklippede hår falde ned, så han kan klatre op, men i stedet for at stå overfor sin skønne Rapunzel, står han overfor heksen. Hun fortæller ham, at han aldrig vil se Rapunzel igen. Han kravler atter ud ad tårnvinduet, men da han er halvvejs nede klipper heksen håret over med en saks. Heksen tænker ikke på at hun dermed har indespærret sig selv for evigt. I andre versioner smider heksen ham ud. Men uanset hvordan lander han i en tornebusk, hvor han bliver blind. I månedsvis vandrer den blinde prins rundt i skoven i sin søgen efter Rapunzel, og en dag hører han hende mens hun drikker vand. De bliver genforenet, og da Rapunzels tårer rammer prinsens øjne, får han synet tilbage. Prinsen fører Rapunzel hjem til sit kongerige, hvor de lever lykkeligt til deres dages ende.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]