Recioto della Valpolicella

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vinmarker i Valpolicella

Recioto della Valpolicella DOCG er en sød italiensk dessertvin, fra Valpolicella, Venetoegnen i det nordøstlige Italien placeret øst for Gardasøen.

Indtil Amarone opstod i det 20. århundrede var Reciotoen den fornemmeste vin som en Valpolicellaproducent kunne lave. Dens historie går tilbage til Romerriget, hvor der var en stor tørst efter den søde og kraftige vin.

Recioto bliver lavet ud fra samme appasimento-proces, som Amarone, men ved Recioto henlægges druerne minimum en måned længere end ved Amaroneproduktion. Efter presning, som først sker tidligst 1. januar året efter høsten, afbrydes gæringen for ”tidligt”, set i forhold til almindelig vinproduktion. Dette gøres for at sikre den friske, rige karakter i vinen. Som resultat skabes en vin, der er rig på syre såvel som restsukker (op til 250 g/l). Når gæringen afbrydes tidligt, opnår man sjældent en alkoholprocent på over 12 %. Efter gæring lagres Reciotoen typisk på franske egetræsfade (Barriques) i et års tid. Den samlede produktion udgør kun ca. 2 % af Amaroneproduktionen, hvilket sikrer en høj pris og stor eksklusivitet.

Se også[redigér | redigér wikikode]