Spring til indhold

Reinmar von Zweter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Reinmar von Zweter
Codex Manesse, 14. årh.

Reinmar von Zweter (Ca. 1200 formodentlig i Zeutern, (nuværende Ubstadt-Weiher) i Baden-Württemberg – efter 1248) var en tysk "ordsprogsdigter" (ty. Spruchdichter[1]) og muligvis af ridderlig herkomst.

Reinmar udøvede sin kunst i Prag og skal ligge begravet i Essfelden i Franken. Hans digte er mærkeligt nok næsten alle skrevet i den samme "tone" og oftest af didaktisk eller satirisk art, idet de angriber kirkelige og politiske uskikke, samt sædernes fordærvelse i almindelighed; de er udgivet med indledninger af Roethe i 1887.

Reinmar von Zweter regnes for en betydelig repræsentant for Sangspruch-digtningen mellem Walther von der Vogelweide og Frauenlob.[2]

Litteratur oplyst af "(C. A. N.)" i Salmonsen: K. Meyer: Untersuchungen uber das Leben Reinmars von Zweter und Bruder Wernhers, 1866; Pleschke: »Reinmar von Zweter, 1878.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Der skelnes i den tyske artikel Sangspruchdichtung mellem Spruchdichtung og Minnesang – er der en etableret dansk betegnelse?
  2. ^ Fra afsnit om hans liv – Frauenlob er Heinrich von Meißen

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Gustav Roethe (udgiver): Die Gedichte Reinmars von Zweter, Leipzig 1887 (optryk Amsterdam 1966).
  • Edgar Bonjour: Reinmar von Zweter als politischer Dichter. Ein Beitrag zur Chronologie seiner politischen Sprüche, Bern 1922

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
TysklandSpire
Denne biografi om en tysker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi