Revolving credit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Revolving credit er en finansieringsform uden fastsatte udbetalinger og tilbagebetalinger, hvilket gør lånet fleksibelt sammenlignet med øvrige låneformer.

Ved indgåelse af en revolving credit aftale fastsætter udlåner og låner længden af låneperioden i fællesskab, hvilket bl.a. sker på baggrund af lånerens kreditbehov samt udlånerens kreditvurdering.

Endvidere aftales det beløb som låneren har mulighed for at benytte sig af i løbet af låneperioden. Låneren kan så frit disponere over midlerne, og samtidig betale af på gælden undervejs, såfremt der er mulighed herfor. Udgiftsniveauet fastsættes på baggrund af det skyldige beløb, og udover at lånerens mulighed for frivillige indbetalinger, betaler denne også af i faste rater hver måned.

Eksempel på revolving credit[redigér | redigér wikikode]

En låner og udlåner har indgået aftale om revolving credit i januar, hvor udlåneren har udstedt en lånegaranti på 20.000 kr. Lånerens bil går i stykker i marts måned, hvorfor der er behov for at benytte kreditten til at betale mekanikerregningen på 8.000 kr. I april betaler låneren af egen fri vilje af på lånet med 3.500 kr., hvorfor vedkommende kun skylder 4.500 kr. I løbet af sommeren og op til jul benytter låneren sig yderligere af kreditmuligheden, hvorfor denne efter årets udløb skylder 12.500 kr.

I eksemplet ovenfor betaler låneren kun renter af det lånte beløb, hvorfor renten varierer igennem det meste af året i takt med variationerne i det skyldige beløb.

Udgifter[redigér | redigér wikikode]

Forbrugeren betaler i første omgang tilsagnsprovision, som er udlånerens kompensation for at give adgang til lånemuligheden. Denne udgift kan variere mellem at være et fast beløb eller en procentuel sats på baggrund af udlånsbeløbet[1].

Renteniveauet og ÅOP´en[2] ved revolving credit er typisk på højde med traditionelle danske forbrugslån, hvilket gør låneformen dyrere end traditionelle banklån.

Der findes eksisterende finansieringsmodeller på det danske marked, som kan sammenlignes med revolving credit, hvoraf bl.a. forbrugslån og kassekredit kan nævnes. Dog er der en række uligheder, som differentierer revolving credit fra disse[3].

Revolving credit vs. kreditkort[redigér | redigér wikikode]

Der er adskillige forskelle mellem revolving credit og traditionelle kreditkort, hvor det også er muligt at få stillet likvide midler til rådighed, og på samme vis kun betale renter af de anvendte penge. Med revolving credit har låneren ikke et fysisk kort[kilde mangler], hvilket er nødvendigt med finansiering gennem kreditkort.

Endvidere kan man kun bruge sit kreditkort til specifikke formål[bør uddybes] bestemt af kortudstederen[kilde mangler], mens revolving credit giver mulighed for at anvende pengene til ethvert formål, som låneren måtte finde passende. Slutteligt er renteniveauet som regel også højere ved kreditkort end ved revolving credit,[kilde mangler] hvorfor det for nogen[hvem?] er en mere fordelagtig finansieringsform.[bør uddybes]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Artikel på investopedia.com om revolving credit
  2. ^ Beskrivelse af ÅOP - Finansrådet har udarbejdet en skoleguide med beskrivelse af væsentlige økonomiske termer, herunder ÅOP.
  3. ^ Sammenligning af revolving credit med øvrige finansieringsmodeller