Rigabugten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rigabugten

Rigabugten er en bugt i den sydøstlige del af Østersøen, den har et areal på 7.536 km2 og begrænses mod syd og øst af Letland, i den nordlige del af Estland, og er mod nordvest skilt fra Østersøen ved øerne Mohn og Øsel. Mellem Estland og Mohn og mellem Mohn og Øsel er farvandene Mohnsund og Lillesund særdeles smalle.

Den egentlige indgang til Rigabugten er Irbestrædet mellem Domesnæs i Kurland og sydspidsen af halvøen Svorbe på Øsel. Midt i Rigabugten ligger den estiske ø Runø, og mod nordøst ved indgangen til bugten ved Pärnu ligger Kynø (Külmø), omgivet af talrige grunde. For øvrigt har Rigabugten en jævn bund, der næsten er uden klipper og rev og en dybde på indtil 53 meter. Alligevel er bugten med sine lave kyster vanskelig at besejle. De vandløb, Rigabugten optager, er, foruden Daugava, Lielupe, Gauja, Salaca og Pärnu.

Saltholdigheden i Rigabugten er endnu mindre end i Østersøen, hvorfor den også fryser lettere til. Man regner med, at Rigabugten er isfri ved Kuressaare på Øsel i 216 dage, ved Pärnu i 230 og ved Riga 236 dage. Havnen ved sidstnævnte sted er gennemsnitlig tilfrosset fra sidst i november til først i april.

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

Rigabugten i Salmonsens Konversationsleksikon (2. udgave, 1926)

Koordinater: 57°52′29″N 23°29′16″E / 57.87472°N 23.48778°Ø / 57.87472; 23.48778

Estlands geografi Stub
Denne artikel om Estlands geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi
Lettisk geografi Stub
Denne artikel om lettisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi