Ringdue

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Ringdue ?
Wood pigeon side 9l07.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Aves (Fugle)
Orden: Columbiformes (Duefugle)
Familie: Columbidae (Egentlige duer)
Slægt: Columba
Art: C. palumbus
Videnskabeligt artsnavn
Columba palumbus
Linnaeus, 1758
Columba palumbus

Ringduen også kaldet skovduen (latin: Columba palumbus) er en duefugl af egentlige duer. Arten er den største og mest almindelige danske due.

Kendetegn[redigér | redigér wikikode]

Ringduen er karakteristisk ved sin grønne og hvide nakke-halsplet og hvide bånd på overvingen, som ses under flugt. Den kan forveksles med hulduen, som har to sorte streger på hver vinge og mangler hvidt hals- og nakkebånd.

Levevis[redigér | redigér wikikode]

Den er en meget almindelig byfugl i villa- og sommerhushaver. Reden består af en bunke småpinde og placeres i træer i haver, levende hegn og skove. Yngleperioden starter i april og slutter først om efteråret. Ringduen er monogam (danner par), lægger to æg, men får til gengæld tre kuld.

Den optræder overalt i Danmark. Cirka halvdelen af de danske ringduer overvintrer i Sydvesteuropa. Samtidig kommer mange nordiske ringduer også til Danmark om efteråret, hvor de gerne bliver, hvis der er rigelig med føde. Ringduen kan dermed både leve som træk- og standfugl.

Ringduen lever af frø og korn.

Jagt[redigér | redigér wikikode]

Duen er en af de mest yndede jagtdyr. Årligt skydes 2-300.000 ringduer. På grund af den store bestand og disses skader på landbrugsafgrøder, gives der mange dispensationer fra Naturstyrelsen til regulering af duer. Dette foregår ofte som trækjagt med brug af lokkefugle og kunstigt skjul (camouflage af jægeren) i forbindelse med regulering på efteråret (sept-okt) i bestemte egne af landet.

Kilde/Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: