Rommy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Et igangværende spil rommy

Rommy (ofte stavet som på engelsk, "rummy") er et kortspil for to eller flere personer, hvori man bruger et spil kort med almindeligvis tre jokere. Spillet går ud på at samle "stik"; serier af mindst tre kort som passer sammen (enten ved at have samme numeriske værdi, eller ved at være fortløbende "talrækker" indenfor samme kulør). Desuden kan man blandt sine "stik" lægge ekstra kort der passer sammen med enten egne eller andre deltageres "stik", og derigennem opnå ekstra points.
Spillet slutter, når det lykkes en deltager at komme af med alle sine kort i form af stik og "lukker spillet". Herefter tælles points op ved hjælp af et pointsystem, hvor stik på bordet regnes positivt, mens de spillere der har kort på hånden, når spillet slutter, må trække points fra for disse kort.
Almindeligvis aftaler man at spille så mange spil som ovenfor beskrevet, at én af deltagerne når op over en vis grænse, f.eks. 500 points (hvorfor spillet eller en variant heraf ofte omtales som "500").

Sådan spilles Rommy[redigér | rediger kildetekst]

Kortgivning[redigér | rediger kildetekst]

Ved spillets start trækker man lod, eller bliver enige om hvem der giver kort. Der skal normalt flere spil til for at "nå op" på 500 points, så man kan enten lade rollen som kortgiver "gå på omgang", eller bruge en regel om at vinderen fra sidste spil giver kort til det efterfølgende spil.
Vedkommende blander kortbunken og deler syv kort ud til hver deltager, lægger de tiloversblevne kort i en bunke midt på bordet med bagsiden opad, og "vender" det øverste kort, dvs. lægger det ved siden af kortbunken med forsiden opad så alle kan se det.

Spillets gang[redigér | rediger kildetekst]

Man spiller "efter tur" – er der mere end to deltagere, går "turen" almindeligvis medurs rundt om bordet – første deltager er den spiller der sidder umiddelbart til venstre for kortgiveren.
Den pågældende spiller starter sin "tur" med én af to handlinger: Man kan...

 • Tage ét kort fra toppen af den bunke der ligger med bagsiden opad,
 • Tage ét kort fra toppen af den bunke der ligger med forsiden opad, eller
 • Tage det eller de kort der ligger med forsiden opad. Gør man dette, skal man have alle kortene fra denne bunke med (man kan ikke nøjes med en del af dem), og man skal kunne lægge et stik frem umiddelbart. Kan man ikke det, trækkes 50 points fra når spillet gøres op (mere herom senere i artiklen) Man må ikke tage bunken op og lægge ned i første runde.

Hvis deltageren har tre eller flere kort der passer sammen som et stik, (man må også gerne lægge tre kort til) er det nu disse kan lægges frem på bordpladsen umiddelbart foran spilleren (klart adskilt fra andre deltageres stik og fra kortbunkerne midt på bordet) så alle kan se det.

Spilleren afslutter sin tur ved at aflevere et af sine kort til den bunke midt på bordet (eller den tomme plads hvis spilleren netop har taget hele bunken) hvor forsiderne vender opad.

Stik[redigér | rediger kildetekst]

Et stik er som omtalt mindst tre (men gerne flere) kort som "passer sammen" indbyrdes på en af to måder:

 • De kan have tre på hinanden følgende talværdier, f.eks. klør 9, klør 10 og klør knægt (konge-es-2 er også et gyldigt stik, så alle 13 talværdier er knyttet sammen "i ring").
 • De kan have samme talværdi, f.eks. hjerter 7, spar 7 og klør 7.

Hvis en spiller kommer til at kigge i bunken, om det er et uheld eller ej, får personen minus 25 point som trækkes fra til sidst i runden.

Lægge kort til stik[redigér | rediger kildetekst]

Når en deltager har lagt et stik frem, forekommer det at en af de øvrige spillere enten har, eller undervejs modtager (typisk fra bunken med bagsiden opad) et kort som passer til det fremlagte stik, f.eks. en klør dame der passer til stik-eksemplet med klør 9, 10, knægt. Sådanne kort kan man lægge frem blandt sine egne stik, ved samme lejligheder som man lægger sine egne stik frem.

"Rommy!"-situationen[redigér | rediger kildetekst]

Hvis en uopmærksom deltager kommer til at aflevere et kort til bunken med forsiden opad, som ellers kunne lægges til et eksisterende stik, kan man tilegne sig dette kort ved at være den første der siger "Rommy!" og gør opmærksom på sammenhængen. Den der er hurtigst, får kortet til sin samling, og den uopmærksomme skal som "straf" for sin forseelse samle det næste kort i bunken op.

Jokere[redigér | rediger kildetekst]

Jokere kan bruges som "stedfortræder" for ethvert andet kort: Har man f.eks. en joker samt ruder 6 og ruder 8, kan man bruge jokeren i rollen som ruder 7 og derved få et stik ud af det.
Hvis en anden deltager enten allerede sidder med ruder 7 eller trækker dette kort fra bunken med forsiderne nedad, har vedkommende spiller ret til at få byttet sin ruder 7 for den fleksible (og point-mæssigt "dyre") joker.

Jokere kan kun erstatte et kort i hvert stik. Det vil sige at der ikke må være flere jokere end "normale" kort i hvert stik med over 3 kort.

Spillets afslutning[redigér | rediger kildetekst]

For at en spiller kan "lukke spillet", skal vedkommende afslutte sin tur med at have ét kort på hånden som han/hun til sidst lægger i bunken med forsiden opad. Hvis en spiller ender med at bruge alle sine kort til stik, og derfor ikke kan afslutte spillet ved at aflevere et "sidste kort" til bunken, fortsætter spillet en runde mere. Næste gang det bliver den "kortløse" spillers tur, trækker vedkommende et kort fra bunken som enten kan lægges til et eksisterende stik (hvorved spilleren er i samme situation som før og spillet fortsætter en runde mere), eller lægges i bunken hvorved spillet "lukkes".

Pointsystem[redigér | rediger kildetekst]

Når en deltager har "lukket" spillet, tæller hver deltager sine kort op efter et pointsystem, hvor kategorier af kort tildeles bestemte pointtal:

 • Kort med tal-værdier fra 2 til 9 giver 5 point hver – uanset tallene på kortene
 • 10'ere samt billedkort (knægt, dame og konge) giver 10 point hver
 • Esser giver 15 point
 • Jokere giver 25 point

Kort der er lagt frem som stik eller som "tillæg" til stik, regnes positivt. Når en deltager har lukket spillet, sidder de øvrige almindeligvis tilbage med ét eller flere kort på hånden, og point-værdien af disse skal trækkes fra de evt. positivt point fra stikkene på bordet.

Hvis en deltager undervejs i spillet har taget hele bunken af opadvendte kort uden at kunne lægge mindst et stik frem i samme tur, afregnes hver forseelse ved at der trækkes 50 point fra pågældende deltagers resultat.

Variationer[redigér | rediger kildetekst]

Ovenstående beskrivelse af spillet må betragtes som vejledende, idet der findes en række variationer i de regler man spiller efter i forskellige kredse.

 • Almindeligvis plejer man at samle de kort der afleveres med forsiden opad, i én bunke – hvis man vil benytte sig af muligheden for at tage hele denne bunke, må man have en god hukommelse for hvad der er blevet "afleveret" af kort til denne bunke. Skal man f.eks. introducere begyndere for spillet, kan man evt. lægge de afleverede kort ud i en lang række så hele "indholdet" er synligt.
 • I nogle variationer gælder kun "talfølger" som stik: For eksempel er hjerter 7, 8 og 9 et stik, mens klør, ruder og hjerter konge ikke er det. Modsat er det i canasta (som grundlæggende er en rommy-variant tilsat træk fra bridge) alene sådanne "bomber", der kan lægges som stik.
 • Nogen bruger at lukke spillet ved at lægge det sidste kort på bunken med bagsiden opad (og spillet er således ikke formelt afsluttet hvis en deltager glemmer dette lille "ritual").
 • Nogen bruger reglen at den der kommer tættest på 500 vinder og andre aftaler det inden spillets start.

Femhundrede (pinochle rommy)[redigér | rediger kildetekst]

Femhundrede er det danske navn for det amerikanske kortspil pinochle rommy, hvor man i modsætning til andre typer af rommy får point for sine meldinger. Dette træk er lånt fra det amerikanske kortspil pinochle. I modsætning til de fleste former for rommy bliver femhundrede spillet over flere runder. For hver runde tildeles point til spillerne, og den første der når 500 point eller mere vinder spillet. Pinochle rommy for makkerpar kaldes persisk rommy.

I "500" må man gerne lægge tre eller fire kort af samme værdi ned på bordet på én gang. Når man spiller femhundrede skal man løbende lægge sine stik (kort) ned. Dels så modstanderen har mulighed for supplere med sine kort til de nedlagte kort og dels for at modstanderen kan følge med i spillet og ikke kommer til at sidde med for mange minus point på hånden hvis modstanderen uden advarsel lukker spillet.[kilde mangler]