Roncesvallespasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mindesten over kampen i 778. Bemærk, hvordan baskiske nationalister har markeret sig på monumentet over en kamp, som deres landsmænd vandt.

Roncesvallespasset (baskisk: Ibañeta; fransk: Col de Roncevaux) er et bjergpas i den selvstyrende provins Navarra. Passet ligger i 1.057 m hæjde på vej N 134 ca. 1 km nord for landsbyen Roncesvalles. Det er et af de lavestbeliggende i den vestlige del af Pyrenæerne, og det har været brugt som overgangssted mellem Sydfrankrig (i dag: departementet Pyrénées-Atlantiques) og Nordspanien (Navarra). Passet var gennem århundreder den vigtigste overgang for pilgrimme på vej mod Santiago de Compostela, men baskiske røvere gjorde det usikkert at færdes dér, og man forlagde ruten til Somportpasset, indtil vejen atter blev sikret i det 11. århundrede.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Dette pas blev brugt af sveberne, vandalerne, visigoterne og alanerne, da de rykkede ind i Nordspanien. Det blev også brugt af de muslimske styrker, der invaderede Frankerriget i 732, men blev slået afgørende ved Poitiers.

I året 778 blev der udkæmpet en kamp mellem Karl den Stores invasionshær i det mauriske Spanien og nogle irregulære, baskiske styker netop i dette pas. En arrièregarde under ledelse af markgrev Roland (Hruotland) af Bretagne opholdt baskerne, mens hovedstyrken trak sig nordpå ned gennem den snævre dal og ind i det daværende Aquitanien. Kampen blev senere husket som et slag mellem maurerne og loyale franske vasaller, og det blev besunget i Rolandskvadet, hvor Holger Danske spiller en vigtig rolle som mønstereksempel på den trofaste ven. Regioenen har været en vigtig transportvej i tidlig middelalder, men et knudepunt ved Augustinerklosteret fra 1132.

Passet i dag[redigér | redigér wikikode]

I dag er passet markeret med et kapel (San Salvador) og en mindesten, hvor kun få gør holdt. Da stedet stadig passeres af pilgrimme på Jakobvejen fra Frankrig, bliver en lille høj bag kapellet prydet af minder i form af små, hjemmelavede kors.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:

Koordinater: 43°01′11″N 1°19′27″V / 43.0197°N 1.3242°V / 43.0197; -1.3242