Rugby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Rugby (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Rugby)
En rugbykamp

Rugby er en holdsport, der dyrkes over hele verden. Der er hovedsagelig to varianter af sporten rugby union og rugby league.

Rugby spilles med en oval bold, der skal frem over banen. Der er forbud mod at kaste bolden frem ad banen. For at bringe bolden frem må spillerne løbe med bolden, eller de kan sparke den fremad. Der scores mål ved at opnå Try eller Goal. Ved Try skal bolden lægges bag modstanderens baglinje. Try minder om touchdown, der kendes fra amerikansk fodbold. Goal opnås ved at sparke bolden over tværliggeren, der står mellem modstanderens målstænger.

Rugby er en fysisk hård og krævende idræt med megen fysisk kontakt. Spillerne bruger ingen eller kun begrænset beskyttelse, og der er derfor stærkt fokus på spillernes sportslige optræden, og spillet anses for at være en "gentleman sport".

Typer[redigér | rediger kildetekst]

Rugby på Rugby School

Der findes flere forskellige typer rugby:

13-mands og 15-mands er de traditionelle rugbytyper, hvor 7-mands er den nye (første kamp spillet i 1880). 7-mands er i kraftig fremvækst både i Danmark og i resten af verden – ikke mindst på grund af, at 7-mands rugby er kommet på det olympiske program med premiere til OL i Rio i 2016.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Rugbybanen ved Rugby School

Rugby er en videreudvikling af en gammel walisisk eller kornisk sport kendt som "Hurling", der gik ud på, at bære en bold i mål af enten enkeltspillere eller hold.[1]

At rugby skulle være opfundet på Rugby School, har vist sig, at være en myte. Dog tilskrives William Webb Ellis stadigvæk æren som opfinder af rugby, sandsynligvis på grund af manglen på andre egnede kandidater. Men sandheden er at spillet udviklede sig over tid, mens spillerne opfandt og forfinede reglerne.[2]

I 1895 blev Rugby League udskilt fra Rugby Union.

Rugby Union (15-mands)[redigér | rediger kildetekst]

Hovedartikel: Rugby union.
Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Rugby League (13-mands)[redigér | rediger kildetekst]

Hovedartikel: Rugby League.
Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • "Rugby League European Federation" (engelsk). Arkiveret fra originalen 24. juni 2013. Hentet 12. januar 2022.


Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ DeFoe, Daniel (1761). Tour thro' the Whole Island of Great Britain
  2. ^ "Side om myten" (engelsk). Arkiveret fra originalen 18. maj 2012. Hentet 30. januar 2013.