Rulleleje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Et rulleleje

Et rulleleje er et leje hvor der mellem inderringen og yderringen er ruller. Disse ruller har til formål at mindske friktion (som i et kugleleje).

Rullernes hovedform er enten cylindrisk, konisk eller sfærisk deraf afledes de tre hovedtyper: cylindriske rullelejer, koniske rullelejer og sfæriske rullelejer [1]

Cylindrisk rulleleje[redigér | rediger kildetekst]

Det cylindriske rulleleje har cylindriske ruller og er velegnet til opgaver primært bestående af radial last. Lejet kan rotere hurtigt i forhold til sit bæretal og anvendes eksempelvis i toghjul, gearkasser og CNC-spindler.

Konisk rulleleje[redigér | rediger kildetekst]

Det koniske rulleleje blev patenteret at Henry Timken i 1898. Koniske rullelejer findes sædvanligvis med 1,2 eller 4 rækker koniske ruller og er velegnet hvor der optræder en kombination af aksiale og radiale belastning.

Eksempler hvor man finder anvendelse af koniske rullelejer er i gearkasser, hjulaksler (eks. tog og lastbiler) og som hovedlejer i multimegawatt vindmøller.

Sfærisk rulleleje[redigér | rediger kildetekst]

Det sfæriske rulleleje har sfæriske ruller som kan arbejde under vinkelstilling da inder- og yderring har en passede skålform. Lejet er således mere tolerant overfor unøjagtigheder og skæv montage.

Lejet har stor kapacitet i radial retning og fungerer også med en vis grad af aksial belastning (gerne under 15 % af den radiale last). Lejet er således et godt all-round leje og er derfor meget udbredt i industrien.

Timken er, anno 2014, verdens største producent af koniske rullejer [2].

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Rullelejer". Arkiveret fra originalen 4. marts 2016. Hentet 24. april 2021.
  2. ^ Timken - tapered roller bearings