Spring til indhold

Gearkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Princippet i en gearkasse.

En gearkasse er en kasse, hvor tandhjul er i indgreb med hinanden udgørende et gear, man skifter ved hjælp af gearstang (eller automatisk gear), hvorved tandhjulene rykkes en tand længere ind eller ud, afhængigt af størrelsen af tandhjul og hvilket gear man har sat gearstangen i.

I en moderne bil-gearkasse, er de fremadtrækkende tandhjul altid i indgreb, her låses de fast med en synkromesh.

Formål[redigér | rediger kildetekst]

Der er flere formål med at sætte (flere) tandhjul ind i en kasse:

  • Mindske den nødvendige mængde materiale, der skal til at holde tandhjul og anden mekanik stabilt – og dermed mindske vægt og udgift til materiale.
  • Hindre at snavs kan komme ind til tandhjul og lejer – og dermed mindre slid og evt. haveri. En cykels "åbne gearkasse" (tandkranse, gearskifter og kæde) skal f.eks. renses og smøres ret tit for at holde energitab lavt og mindske slid.

Eksempler[redigér | rediger kildetekst]

En gearkasse kan have flere formål for systemet bestående af motor, gearkasse og mekanisk energiaftager – f.eks. hjul eller en maskine; mejetærsker, boremaskine, vindmølle...:

  • Højest effektivitet for systemet – tilpasse motorens optimale kraft-vej-forholds interval til det, som der aktuelt er brug for.
  • Tilpasse motorens maksimale drejningsmoment til f.eks. hjul – formål at accelerere et køretøj så hurtigt som muligt fra stilstand.
  • Tilpasse motorens maksimale mekaniske energi til f.eks. hjul – formål at accelerere eller køre et køretøj så hurtigt som muligt over en hvis hastighed.
  • Vende energiaftager løbsretningen – f.eks. få et køretøj til at kunne køre baglæns.
  • Mindre kendt: Få systemet til at fungere som en motorbremse – især ned af et bjerg. Almindelige bremser vil overophede pga. den vedvarende høje effekt og dermed energiafsættelse.

"Gearkasse" baseret på hydraulik[redigér | rediger kildetekst]

Det er muligt, at en "gearkasse" baseret på hydraulik kan blive konkurrencedygtig i fremtiden. [1]

I dag anvendes der i mange biler med automatgear en drejningsmoment konverter baseret på hydraulik. Den sidder, hvor biler med manuelt gear har en mekanisk kobling.

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ 4. jun 2008, ing.dk: Sig farvel til gearkasse og kobling: Hydraulik-biler sparer benzin Arkiveret 2. november 2012 hos Wayback Machine Citat: "...Et britisk firma har pillet gearkasse, kobling og trækaksler ud af en BMW og erstattet det med et hydraulisk system, som fordeler trækkraften til hjulene. Det får BMW'en til at køre dobbelt så langt på literen i byen..."


MaskinerSpire
Denne artikel om maskiner, maskindele og apparater er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.