Sømine

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dykkere forsøger at fjerne en sømine (hornmine)

En sømine er en sprængladning udlagt i vandet for at spærre for gennemsejling.

Normalt udlægges søminer i et minefelt i et mønster, der hindrer fjendtlig gennemsejling af feltet.

Søminer findes i to hovedkategorier: selvvirkende og kontrollerede.

Minetyper[redigér | redigér wikikode]

De selvvirkende miner er karakteriseret ved at de virker lige så snart de er lagt og er uden kontrol af nogen art. Der er flere forskellige typer, f.eks. hornmine (kontaktmine), magnetmine, akustisk mine og trykmine (afstandsminer).

De kontrollerede miner er karakteriseret ved at de er kontrollerbare, normalt via et kabel (kabelminer), de bruges oftest i farvande man selv ønsker at besejle.

Nogle moderne miner kan ligge stille på bunden til f.eks. lyden af et skib vækker dem, hvorpå de kan opsøge målet. Derved kan antallet af miner mindskes, så udlægningen forenkles.

Udlægning[redigér | redigér wikikode]

Miner kan udlægges fra særlige skibe, minelæggere, nedkastes fra flyvemaskiner eller udlægges fra undervandsbåde, enten særligt konstruerede undervandsbåde eller fra torpedorørene.

Minestryning[redigér | redigér wikikode]

Miner kan stryges af skibe, som oftest minestrygere, der trækker en paravane i en wire ved siden af sig. Wiren rykker minen løs, og en saks på paravanen klipper minens forankring over. Magnetminer kan bringes til eksplosion med en mægtig magnet anbragt under et fly.

Marine Stub
Denne artikel om sømilitære emner er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Militær