Søren Peter Kristensen (modstandsmand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Søren Peter Kristensen. (Se også artikler, som begynder med Søren Peter Kristensen)
Søren Peter Kristensen
Søren Peter Kristensen.jpg
Søren Peter Kristensen
Personlig information
Født 20. august 1887
Riis Mark, Ousted
Død 29. juni 1944 (56 år)
Ryvangen
Dødsårsag Skudt
Nationalitet Dansk
Forældre Johannes Kristensen og Karen Marie f. Nielsen
Ægtefælle (gift)
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Karetmager
Kendt for Død som modstandsmand
Eksterne henvisninger
Søren Peter Kristensen (modstandsmand) i Frihedsmuseets modstandsdatabase

Søren Peter Kristensen (20. august 188729. juni 1944) var en dansk modstandsmand, der var en del af Hvidstengruppen under ledelse af Marius Fiil. Søren Peter Kristensen var karetmager, og han meldte sig til gruppen, der blev en af de mest betydningsfulde modtagere af våben og sprængstoffer, der blev nedkastet fra engelske fly.

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Søren Peter Kristensen var født den 20. august 1887 på Riis Mark i Ousted sogn[1][2], som søn af husmanden Johannes Kristensen og Karen Marie f. Nielsen. I marts 1920 gift med Agnes Kirstine Thomassen, parret slog sig i 1929 ned i Hvidsten, hvor Søren Peter Kristensen startede sin egen karetmagerforretning.

I marts 1943 var Søren Peter Kristensen en af dem som kom med i modtagelsesgruppen i Hvidsten, som var under ledelse af Marius Fiil. I Starten var opgaven at Søren Peter Kristensen fra sit karetmagerværksted skulle alarmere til Hvidsten kro hvis tyskerne var op vej, men den opgave vidste sig overflødig, derfor kom også Søren Peter Kristensen snart med ud for at modtage de nedkastede våben og sprængstoffer.

Sammen med resten af gruppen blev Søren Peter Kristensen arresteret af Gestapo den 11. marts 1944 og ført til Dagmarhus og Vestre Fængsel i København. Nyheden om anholdelsen blev bragt i De frie Danske en uge senere.[3]

Sammen med Marius Fiil og seks andre fra gruppen blev han henrettet ved skydning 29. juni 1944.

Mindesten for Hvidsten gruppen i Hvidsten
Mindesten i Mindelunden i Ryvangen for modstandsfolk inklusiv Hvidsten gruppen

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Frihedsmuseumets Modstandsdatabase, biografi om Søren Peter Kristensen
  2. ^ "Fødte Mandkøn". Kirkebog Ousted. 1870-1891. 1887. s. 96. 
  3. ^ "Utrolig mange Arrestationer". De frie Danske. 18. marts 1944. s. 10. Hentet 24. november 2014. Paa Randersegnen har Gestapo bl.a. anholdt den landskendte Indehaver af Hvidsten Kro, Folkemindesamleren Marius Fiil og hans Søn, Niels Fiil, endvidere Kroejerens 17-aarige Datter, Gérda, Datteren Kirstine og dennes Mand, Bryggeriarbejder Peter Sørensen 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]