SEGES

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
SEGES logo.

SEGES (tidligere Videncentret for Landbrug) er en dansk virksomhed som er en del af brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer. SEGES' forretningsområde omfatter det meste, der har med landsbrugsdrift at gøre. Virksomheden opfatter sig som landbrugets udviklingsenhed, der blandt andet udvikler og formidler ny viden om landbrugsrelaterede emner.

Organisering[redigér | redigér wikikode]

SEGES er en faglig del af erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer. Den daglige ledelse varetages af en direktion på fem medlemmer med Ejnar Schultz som direktør.

SEGES er opdelt i tre hovedområder: SEGES Digital, SEGES Innovation og SEGES Business. Herunder ligger forretningsområderne Husdyrinnovation, Økologiinnovation, Erhvervsøkonomi, Miljø & Anlæg, Planteinnovation, Avl og genetik, Jura & Skat, Marketing & Fagkommunikation, Veterinær & Kvalitetsforhold, Future Farming, Kompetencer & Vækst, Digital. Herudover er der de tre subbrands: SEGES Forlag, SEGES Akademi og SEGES Software.

SEGES' kunder er primært landbrug og gartnerier, men også virksomheder fra andre erhverv. SEGES samarbejder med 32 regionale rådgivningsvirksomheder i netværket DLBR (Dansk Landbrugsrådgivning). Det er disse virksomheder, der på de fleste fagområder har den direkte kontakt med landmændene, som typisk via den regionale DLBR-virksomhed trækker på den viden og de værktøjer, der udvikles i SEGES.

SEGES deltager i en række nationale og internationale forsknings- og udviklingsprojekter og aktiviteter, der bl.a. har fokus på at optimere mark- og husdyrproduktion og på andre måder støtte et rentabelt, bæredygtigt landbrug.

SEGES er førende inden for den digitale udvikling for landbruget. Det drejer sig om software, apps, IT-platforme med mere, der registrerer og kobler data fra for eksempel satelliter og traktor, og gennem kombinationen giver landmanden viden og indsigt, som han ellers ikke vil have kunnet opnå. SEGES mål med digitaliseringen af landbruget er at gøre det lettere at være landmand og samtidig bidrage til landmandens økonomiske bundline og til at mindske ressourceforbruget på gården, mindske klimaftrykket og forbedre sundhed og dyrevelfærd.

SEGES samarbejder med danske og internationale universiteter og GTS-institutter og leverer løsninger til landmanden og virksomheder i landbruget - både i Danmark og internationalt.

SEGES har hovedsæde i Agro Food Park i den nordlige del af Aarhus og beskæftiger cirka 620 medarbejdere.

Historie[redigér | redigér wikikode]

SEGES blev oprindelig etableret i 1971 af De samvirkende danske Landboforeninger og De samvirkende danske Husmandsforeninger under navnet Det Faglige Landscenter. I november 1987 bliver det nybyggede center "Landbrugets Rådgivningscenter" på Udkærsvej i Skejby taget i brug med 11.200 kvadratmeter.

I april 2003 skiftede Landbrugets Rådgivningscenter navn til Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret. Navnet skulle markere et nyt samarbejde mellem størstedelen af de danske landbrugscentre og Landbrugets Rådgivningscenter.

I 2010 skiftede Landscentret navn til Videncentret for Landbrug for at få en mere klar profil og være synlig i det omgivende samfund. Videncentret var blandt initiativtagerne til etablering af Agro Food Park, en virksomhedspark for danske landbrugs- og fødevarevirksomheder i den større virksomhedspark, Business Park Skejby i Skejby, Aarhus N.

I 2015 fusionerede Videncentret for Landbrug med Videncenter for Svineproduktion og skiftede i samme ombæring navn til SEGES. Navnet, som på latin betyder kornmark eller afgrøde, blev bl.a. valgt, fordi det staves ens forfra og bagfra og dermed fungerer godt visuelt. Desuden er det let at udtale på alle sprog i modsætning til de tidligere navne, der skulle oversættes.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]