Saksun

Koordinater: 62°14′47″N 07°10′37″V / 62.24639°N 7.17694°V / 62.24639; -7.17694
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Saksun
(dansk: Saksen)
Indbyggere (2015) 10
Kommune Sunda kommuna
Postnummer FO 436
Markatal 29
Gården Dúvugarðar, som nu er museum
Saksun

Saksun er en færøsk bygd på den nordvestlige del af Streymoy. Saksun kommune blev 1 januar 2005 sammenlagt med Sunda kommuna. Bygden ligger ved enden af det, der engang var en smal fjord med høje fjelde på begge sider, ved nordvestkysten af Streymoy. Den 1. januar 2015 havde Saksun 10 indbyggere

Saksun, med sine huse og fire gårde ligger malerisk i dalen "Saksunardalur", som strækker sig lige fra Hvalvík og Streymnes og ud til havet ved Saksun. Bygden ligger i bunden af det, der engang var en smal fjord med høje fjelde på begge sider, i enden af den lange frugtbare Saksundal. Et kraftigt uvejr i den anden halvdel af 1600-tallet blokerede imidlertid fjordmundingen med sand, således at der i dag ligger en lagune inde i fjorden ved foden af bygden. Gennem dalen Saksunardalur løber elven Stórá, som har sine kilde ved Saksun og sit udløb mellem Hvalvík og Streymnes.

Saksun præges af fritliggende gårde, i modsætning til de tæt beliggende gårde som forekommer i mange færøske bygder. Den fredede kongsbondegård Dúvugarðar fra 1600-tallet er i nutiden omdannet til museum. "Dúvugardur" er en typisk kongsbondegård med mange spredte bygninger med hver sit formål. Omkring 1721 havde gården følgende stuer og bygninger: Glasstue, 2 røgstuer, sengesteder, forstue, 2 hjalla (tørrehuse), 2 gróthús (stenhuse), 2 fjós (stalde) og et bådhus. Gården er et smukt eksempel på den typiske færøske byggestil, som fra middelalderen og frem til begyndelsen af 1900-tallet var den mest udbredte på Færøerne.

Indtil 1858 måtte bygdens folk drage over fjeldet til Tjørnuvík, når de skulle i kirke. I 1858 blev kirken i Tjørnuvík nedbrudt og genopført i Saksun. Den nye kirke Saksunar kirkja, der blev indviet den 20. juni 1858, er en typisk færøsk bygdekirke med en enkel udsmykning i træ. Den nuværende kirke var ikke en tro kopi af den gamle kirke. Ydermurene blev i stedet for træ opført af sten. Kun indervæggene, støttebjælkerne og alteret minder om kirken i Tjørnuvík.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Navnet Saksun kommer sandsynlig fra det oldnordiske sprog norrønt Sakshǫfn, et naturnavn som henviser til bygdens naturhavn. Saksun er første gang nævnt skriftlig omkring år 1400. Bygden er en af de færøske bygder, som formodentlig blev lagt øde af Den sorte død. Sagnet fortæller om en enlig kvinde som overlevdede pesten, og krævde retten alle marker i Saksun på det påfølgende Várting i Kollafjørður, og fik medhold.

Sognepræst Carl Wilhelm Prytz sendte i december 1853 en forespørgsel fra kongsbonden i Saksun til kong Frederik 7. om at få bygget en kirke i Saksun. Kongen bifaldt forslaget, og godkendte samtidig bygningen af en ny kirke i Tjørnuvík. Kirken i Tjørnuvík var i dårlig stand, men man bestemte sig for at demontere bygningsdele og fragte dem og inventaret til Saksun. Saksunar kirkja blev indviet i 1858.

Kirken fremstår som en typisk, færøsk bygdekirke med en enkel udsmykning i træ samt græstag. Saksun Kirke er udstyret med klokke, alter og andre genstande fra kirken i Tjørnuvík. Kirken har ydervægge af sten men den indre vægbeklædning og bærende konstruktion er af træ, og denne kirke viser overgangen fra kirkebygninger i den ældre stil til en voksende anvendelse af sten som byggemateriale. Kirketårnet og hovedindgangen peger mod vest mod bugten Pollur, der for mange år siden blev adskilt fra havet af en sandbanke.

  • 1349 Den sorte død lægger bygden øde.
  • 1538 Den katolske kirke i Saksun nedlægges.
  • 1778 Rotter invaderer Saksun.
  • 1828 drev barken «Broon» fra Glasgow ind i lagunen i Saksun. Skibet var fuldlastet med pommersk tømmer, og 800 store træbjælker blev solgt på en auktion i Saksun. Blandt andet kirken i Hvalvík "Hvalvíkar Kirkja" blev forsynet med nyt tømmer herfra. Drivtømmer og vraggods var en vigtig på det dengang træløse Færøerne.
  • 1858 Saksun udskilles fra bygden Haldarsvík og bliver et selvstændigt sogn. Den gamle kirke fra Tjørnuvík (Tjørnuvík får først en kirke igen 1937) flyttes til Saksun, og er i dag Færøernes næstældste kirke.
  • 1957 Bygden får elektricitet. Først i 1963 fik kirken indlagt elektricitet og varme.
  • 1996 En del af optagelserne til Barbara (film) bliver optaget i Saksun.
  • 2015 Kun 10 indbyggere i bygden, mod 34 i 1969.

Turisme[redigér | rediger kildetekst]

Saksun er et yndet udflugtsmål med den brede sandstrand, smukke beliggenhed, gamle museumsgård og smukke gamle kirke. Søen Saksunarvatn er kendt som et af de bedste laksevande på Færøerne. Det er kun tilladt at fiske på søen med fiskekort. Vardestien til Tjørnuvík regnes for en af Færøernes smukkeste.

Ved lavvande er det muligt at vandre de ca. 3 km ud til Atlanterhavet ved at følge en privat stenvej på sydsiden af den tilsandede fjord. Gangbesværede kan på gården ved parkeringspladsen bede om tilladelse til at køre et langt stykke ud mod havet ved at følge en privat stenvej på venstre side af den tilsandede fjord, Den fredede kongsbondegård Dúvugarðar fra 1600-tallet er i nutiden omdannet til museum. Museet viser de færøske bønders dagligliv i 1820'erne. Museet er åbent for besøg om sommeren og efter aftale.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

62°14′47″N 07°10′37″V / 62.24639°N 7.17694°V / 62.24639; -7.17694