Salammbô

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Salammbô af Alfons Mucha (1896).

Salammbô (1862) er en historisk roman af Gustave Flaubert. Den foregår i Karthago, umiddelbart før og under Lejesoldaterkrigen, dvs. belejringen af Karthago i 240–237 f.Kr. af lejesoldater, som ikke havde fået betalt for at have kæmpet mod romerne i den første puniske krig kort forinden. Romanen beskriver lejesoldaten Mathos forelskelse i Salammbô, byens præstinde for månegudinden, og datter af general Hamilcar.[1]

Flauberts hovedkilde var første bog af Polybius' Historier, som gengives nærmest i detalje.[2] Det var ikke en særlig vel-undersøgt periode i historien og krævede derfor grundigt forarbejde fra forfatteren, der forlod realismen i Madame Bovary til fordel for blod og voldsomheder i Salammbô, hvor Matho prøver at stjæle Karthagos hellige slør, og nedkæmpe sin rival Narr’Havas, en tidligere lejesoldat, som skiftede side under opstanden og også er betaget af Salammbô.

Bogen er i vid udstrækning en øvelse i sanselig og voldelig eksotisme. Den blev som Madame Bovary en bestseller og fastslog Flauberts ry.

I 1980'erne udgav den franske tegneserietegner Philippe Druillet en trilogi baseret på Flauberts roman.[3][4]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ https://www.britannica.com/topic/Salammbo
  2. ^ [1] Anne og Henry Green: Flaubert and the Historical Novel: 'Salammbô' Reassessed s. 52
  3. ^ https://www.hoodedutilitarian.com/2012/10/salammbo/
  4. ^ https://www.publishersweekly.com/978-1-78586-664-7

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]