Spring til indhold

Samnium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kort over det antikke Samnium

Samnium (italiensk: Sannio; oskisk: Safinim) er et latinsk eksonym for en region i det sydlige Italien, som i antikken var beboet af samniterne. Deres egne endonymer var Safinim for landet (fundet i inskription) og Safineis for folket.[1] Sproget for disse endonymer og befolkningen var oskisk. Det var dog ikke alle samniterne, der talte oskisk, ligesom ikke alle de oskisk-talende boede i Samnium.

En præcis definition af Samniums grænser kan ikke findes fra antikkens kilder. Desuden varierer de områder, som det omfattede, og var afhængigt af den pågældende tidsperiode.[2] De vigtigste konfigurationer er de grænser, som regionen havde under de oskisk-talernes storhedstid, fra omkring 600 f.Kr. til omkring 290 f.Kr., inden regionen endeligt blev absorberet af den romerske republik .

Det oprindelige territorium for Samnium må ikke forveksles med det senere territorium af samme navn. Roms første kejser, Augustus, delte Italien i 11 regioner.[3] Selvom disse enheder kun tjente administrative formål og blev identificeret med eneste tal, er Regio IV af forskere konvention blevet døbt "Samnium". Det antikke Samnium var faktisk blevet opdelt i tre af Augustus' regioner.[4]

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Oprindelsen af navnet Samnium anses generelt for at være en form af navnet på sabinerne, som var et umbrisk folk.[5] Fra Safinim, Sabinus, Sabellus og Samnis kan en indoeuropæisk rod udvindes, * sabh-, som bliver til Sab- i latinsk-falisk og saf- i oskisk-umbrisk: Sabini og *Safineis. Sabinernes eponyme gud, Sabus, synes at støtte denne opfattelse.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Salmon 1967, s. 28.
  2. ^ Salmon 1967, s. 23. "The boundaries of Samnium, as of any other country, varied at different times in its history. No ancient writer has left a precise and accurate description of them."
  3. ^ Listed in the Descriptio Italiae, lost to moderns, but serving as the basis of Pliny the Elder's description of Italy.
  4. ^ IV, II ("Apulia et Calabria"), and I ("Latium et Campania").
  5. ^ Salmon 1967, s. 29.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Salmon, ET (1967). Samnium and the Samnites. London: Cambridge University Press.