San José (Costa Rica)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel omhandler byen San José (Costa Rica). Der er også andre byer med dette navn, se San José.
San José
San José Rediger på Wikidata
San Josés byvåben San Josés byflag
Overblik
Land Costa Rica Costa Rica
Borgmester Johnny Araya Monge Rediger på Wikidata
Grundlagt 21. maj 1737 Rediger på Wikidata
Telefonkode 506 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 342.188 (2018) Rediger på Wikidata
 - Areal 44,6 km²
 - Befolknings­tæthed 7.669 pr. km²
Andet
Tidszone UTC−06:00 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 1.161 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.msj.go.cr
Oversigtskort

San José er hovedstaden og den største by i Costa Rica. Den er også hovedstad i San José-provinsen. San José ligger centralt i landet, på et højdedrag omkring 1.170 meter over havoverfladen. Byen har et indbyggertal på 365.799 (2006). I den anden halvdel af det 20. århundrede voksede byen hurtigt, fra 86.900 indbyggere i 1950. Stor-San José har over en million indbyggere.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

San José var en lille ubetydelig landsby indtil 1824, hvor landets første valgte statsoverhoved, Juan Mora Fernández, besluttede at flytte regeringen fra den gamle spanske kolonihovedstad Cartago og begynde på en frisk med en ny by.

Fordi byen opstod i slutningen af det 18. århundrede har den i modsætning til mange andre latinamerikanske hovedstæder ikke megen spansk koloniarkitektur:

Costa Ricas universitet blev etableret i 1843. San José er også hovedkvarter for den Interamerikanske Menneskerettighedsdomstol.

Klima[redigér | rediger kildetekst]

San José ligger som resten af landet i det tropiske bælte, men på grund af højden over havet, har byen et mildt klima. Temperaturerne svinger mellem 18° og 26°. Regntiden er fra april til slutningen af november, men der kan også være overskyet og falde regnbyger uden for regntiden. Den relative luftfugtighed ligger mellem 60 og 90 procent.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Teatro Nacional de Costa Rica (Nationalteatret)
Costa Ricas geografiSpire
Denne artikel om Costa Ricas geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi