San Salvador

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se San Salvador (flertydig). (Se også artikler, som begynder med San Salvador)
San Salvadors beliggenhed i El Salvador

San Salvador er hovedstaden i El Salvador og har 525.990 indbyggere (januar 2005), hvilket gør den til den næststørste by i Mellemamerika. Stor-San Salvador (Area Metropolitana de San Salvador) har omkring 2,1 millioner indbyggere.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

San Salvador ligger ved foden af vulkanen af samme navn, og byen har flere gange været udsat for jordskælv. I 1854, under det hidtil værste jordskælv, blev byen næsten helt ødelagt. Det seneste jordskælv fandt sted i 2001 og medførte omfattende ødelæggelser; særligt blev forstaden Las Colinas næsten ødelagt af et jordskred.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Byens oprindelse kan spores tilbage til tiden før den spanske erobring. Tæt ved San Salvadors nuværende beliggenhed lå pipil-indianerstammens hovedstad, Cuscatlán. De var efterkommere af aztekerne i Mexico. Man kender ikke meget til byen, da den var blevet forladt af indbyggerne for at undgå det spanske herredømme.

Den nuværende by blev grundlagt i 1528 af den spanske conquistador Gonzalo de Alvarado. I 1824 blev byen hovedstad i den Mellemamerikanske Føderation, som var blevet grundlagt samme år.

Efter den Mellemamerikanske Føderation var gået i opløsning i 1839 og El Salvador var blevet et selvstændigt land, blev San Salvador i 1841 landets hovedstad.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 13°43′N 89°12′W / 13.717°N 89.200°V / 13.717; -89.200

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: