San Salvador

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se San Salvador (flertydig). (Se også artikler, som begynder med San Salvador)
San Salvador
San Salvadors byvåben San Salvadors byflag
Escudo de San Salvador (2021).svg Bandera de San Salvador (2021).svg
Collage de San Salvador.jpg
Overblik
Land El Salvador El Salvador
Borgmester Mario Durán Rediger på Wikidata
Grundlagt 1. april 1525 Rediger på Wikidata
Telefonkode 503 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 567.698 (2011) Rediger på Wikidata
 - Areal 72,2 km²
 - Befolkningstæthed 7.857 pr. km²
Andet
Tidszone Central Time Zone Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 658 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.sansalvador.gob.sv
Oversigtskort

San Salvador er hovedstaden i El Salvador og har 567.698(2011) indbyggere, hvilket gør den til den næststørste by i Mellemamerika. Stor-San Salvador (Area Metropolitana de San Salvador) har omkring 2,1 millioner indbyggere.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

San Salvador ligger ved foden af vulkanen af samme navn, og byen har flere gange været udsat for jordskælv. I 1854, under det hidtil værste jordskælv, blev byen næsten helt ødelagt. Det seneste jordskælv fandt sted i 2001 og medførte omfattende ødelæggelser; særligt blev forstaden Las Colinas næsten ødelagt af et jordskred.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byens oprindelse kan spores tilbage til tiden før den spanske erobring. Tæt ved San Salvadors nuværende beliggenhed lå pipil-indianerstammens hovedstad, Cuscatlán. De var efterkommere af aztekerne i Mexico. Man kender ikke meget til byen, da den var blevet forladt af indbyggerne for at undgå det spanske herredømme.

Den nuværende by blev grundlagt i 1528 af den spanske conquistador Gonzalo de Alvarado. I 1824 blev byen hovedstad i den Mellemamerikanske Føderation, som var blevet grundlagt samme år.

Efter den Mellemamerikanske Føderation var gået i opløsning i 1839 og El Salvador var blevet et selvstændigt land, blev San Salvador i 1841 landets hovedstad.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]