Sara Roosevelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Sara Ann Delano Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt with his mother Sara, 1887.jpg
Franklin og Sara Roosevelt
Personlig information
Født Sara Ann Delano
21. september 1854
NewburghRediger på Wikidata
Død 7. september 1941
Hyde ParkRediger på Wikidata
Nationalitet Amerikaner
Ægtefælle James Roosevelt, Sr.
Børn Franklin Delano Roosevelt
Kendt for Mor til Franklin Roosevelt
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sara Ann Delano Roosevelt (21. september 18547. september 1941) var ægtefælle til James Roosevelt og mor til præsident Franklin Delano Roosevelt, hendes eneste barn.

Barndom[redigér | redigér wikikode]

Sara og hendes bror Phillipe i 1864 efter at være vendt tilbage fra Hong Kong

Hun blev født på Delano ejendommen i Newburgh, New York, af Warren Delano og Catherine Robbins Lyman. Hun havde 10 søskende hvoraf to døde som små. Tre søskende døde i tyverne. Sara voksede op i velstand og luksus. Hendes far var en meget succesfuld forretningsmand, som flyttede sin familie til Fjernøsten som led i sine forretningstransaktioner. Warren Delano, Saras far, skabte sin formue ved at eksportere te.

Sara Delano blev beskrevet som en slank 178 cm høj, intelligent skønhed i sin ungdom. Hun havde velhavende mænd som bejlere, mens hun var i sine tidlige tyvere.

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

Hun og hendes mand James optræder i folketællingen for 1900 som bosidende i Hyde Park Town, New York. James er 71 år gammel og hun er opført som Sarah, 47 år gammel. Det fremgår, at de har været gift i 20 år. Franklin er 18 og går i skole. James' beskæftigelse er opgivet som landmand. Familiens ejendom kaldes Springwood. De har 6 kvindelige tjenestefolk.

Franklin var hendes eneste barn, og hun var en ekstremt besiddende mor. Hens livsværk drejede sig om at passe Franklin. Hun var yderst styrende og manipulerende. Da James var en ældre og fjern far (han var 54 da Franklin blev født), var Sara den dominerende indflydelse i Franklins tidlige år. Han fortalte senere venner, at han var bange for hende i hele hendes liv. Deres forhold viste sig imidlertid at være et af de mest intime og afgørende i Roosevelts liv.

Han blev uddannet hjemme under hendes overvågning. Hun sikrede sig, at Franklin voksede op i en atmosfære af privilegier. Han lærte at ride, skyde, ro og spille polo og tennes. Hyppige rejser til Europa betød at han talte flydende tysk og fransk. Da Franklin rejste hjemmefra for at gå på Harvard University, flyttede Sara ind i nærheden. Hun styrede hans finansielle sikkerhed og så sig selv som den der styrede Franklin i hele hans liv.

Hun levede længe nok til at se sit eneste barn valgt til præsident tre gange, selv om hendes dominerende indstilling var yderst generende for hendes svigerdatter Eleanor Roosevelt.

Hendes rolle efter valget af FDR[redigér | redigér wikikode]

Sara og hendes søn, Franklin D. Roosevelt, i 1933 i Hyde Park

Sara fortsatte med at støtte sin søns karriere, og var endda substitut for førstedamen ved flere lejligheder. Hun var altid parat til at sige noget positivt om sin søn, men forblev yderst beskyttende overfor ham og hans familie.

Svigermor til Eleanor Roosevelt[redigér | redigér wikikode]

Sara er også berømt (berygtet) som svigermor for Eleanor Roosevelt. Franklin blev forlovet til sin fjerne slægtning Eleanor, trods intens modstand fra Sara Delano Roosevelt, som var rædselsslagen over at miste kontrollen over Franklin. De blev gift i marts 1905, og flyttede ind i et hus på Manhattan bygget til dem af Sara, som byggede et tilstødende hus til sig selv, hvilket Eleanors blev meget krænket over.

Sara intervenerer for at redde FDR's ægteskab[redigér | redigér wikikode]

I september 1918 opdagede Eleanor kompromitterende breve i Franklins bagage, som indikerede at han havde en affære med Lucy Mercer. Eleanor blev både krænket og vred, og konfronterede ham med brevene og gav ham et ultimatum: hold op med at se Lucy eller blive skilt. Sara hørte snart om krisen og greb afgørende ind. Hun argumenterede med, at en skilsmisse ville ødelægge Roosevelts politiske karriere og truede med at efterlade Franklin "uden en penny" hvis parret blev skilt. Da Sara understøttede Franklin finansielt, var dette en kraftig tilskyndelse til at opretholde ægteskabet.

Død[redigér | redigér wikikode]

Sara Delano Roosevelt Park

Sara Delano døde pludseligt den 7. september 1941, 230 dage efter at hendes søn var blevet taget i ed som præsident for tredje gang, og to uger inden hendes 87 års fødselsdag. Begravelsen blev holdt i den Episcopale kirke på Madison Avenue i New York City. Hun mindes med Sara Delano Roosevelt Park i New York Citys Lower East Side, som blev indviet mens hun levede i 1934.