Satyricon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Satyricon (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Satyricon)

Satyricon er en antik satirisk roman, skrevet af den romerske forfatter Petronius i løbet af 1. århundrede e.Kr.

Romanens fortæller og hovedperson er den unge mand Encolpius. Han beretter om sin rejse rundt i Italien sammen med sin ven Aschyltos og den 16-årige Giton. Under rejsen kommer de tre ud for mange bizarre oplevelser, og desuden er der også indlagt andre historier, sagn, digte mv. i romanen.

Den dag i dag har vi desværre kun fragmenter af romanen overleveret; det længste af disse fragmenter er beretningen om Trimalchios Middag (Cena Trimalchionis): De tre rejsende kommer med til en middag hos den stenrige frigivne slave Trimalchio, som nyder at underholde selskabet ved at prale med sin rigdom og snakke om sig selv.

Selve fortællingen er skrevet på et almindeligt dannet, men hverdagsagtigt og ikke højstemt latin, mens direkte tale ofte er gengivet på decideret vulgærlatin (dvs. jævnt folkeligt latin) – faktisk er Satyricon en af vores vigtigste kilder til viden om, hvordan vulgærlatin lød i denne periode.