Secretariat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Statue af Secretariat

Secretariat også kaldet Big Red (født 30. marts 1970, død 4. oktober 1989) var en amerikansk-født galophest af racen engelsk fuldblod.

Secretariat opnåede at vinde den prestigefyldte titel Triple Crown i 1973, hvor han endvidere satte to verdensrekorder, som er gældende den dag i dag (2021).[1] Den amerikanske Triple Crown består i sejre i de tre mest prestigefyldte løb samme år: Kentucky Derby, Preakness Stakes og Belmont Stakes. Han nåede at stille op i 21 løb, hvoraf han vandt de 16.[1]

Secretariat var trænet af Lucien Laurin. Secretariat blev efter sejrene i 1973 trukket ud som aktiv væddeløbshest, og fik i stedet en karriere som alvshingst. Som avlshest blev han far til mere end 600 føl.

I eteråret 1989, da han var 19 år, fik Secretariat hovsygdommen forfangenhed (laminitis), og han blev herefter aflivet den 4 oktober samme år. Han blev begravet med den hele krop på Claiborne Farm i Kentucky. Inden begravelsen blev Secretariat obduceret, og det konstateredes, at han havde et hjerte, der var ca- 2,5 gange større end et almindeligt hestehjerte.

Secretariat blev i 2005 optaget på den amerikanske sportskanal ESPN's liste over de største sportskarakterer gennem tiderne - som det eneste ikke-menneske.

Secretariat var tillige hovedpersonen i filmen Secretariat fra oktober 2010 med John Malkovich og Diane Lane i hovedrollerne.[2]


Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

DyrSpire
Denne artikel om dyr er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.