Secretariat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Statue af Secretariat

Secretariat også kaldet Big Red (født 30. marts 1970, død 4. oktober 1989) var en amerikansk-født galophest af racen engelsk fuldblod.

Secretariat opnåede at vinde den prestigefyldte titel Triple Crown i 1973, hvor han endvidere satte to verdensrekorder, som er gældende den dag i dag (2021).[1] Den amerikanske Triple Crown består i sejre i de tre mest prestigefyldte løb samme år: Kentucky Derby, Preakness Stakes og Belmont Stakes. Han nåede at stille op i 21 løb, hvoraf han vandt de 16.[1]

Secretariat var trænet af Lucien Laurin. Secretariat blev efter sejrene i 1973 trukket ud som aktiv væddeløbshest, og fik i stedet en karriere som alvshingst. Som avlshest blev han far til mere end 600 føl.

I eteråret 1989, da han var 19 år, fik Secretariat hovsygdommen forfangenhed (laminitis), og han blev herefter aflivet den 4 oktober samme år. Han blev begravet med den hele krop på Claiborne Farm i Kentucky. Inden begravelsen blev Secretariat obduceret, og det konstateredes, at han havde et hjerte, der var ca- 2,5 gange større end et almindeligt hestehjerte.

Secretariat blev i 2005 optaget på den amerikanske sportskanal ESPN's liste over de største sportskarakterer gennem tiderne - som det eneste ikke-menneske.

Secretariat var tillige hovedpersonen i filmen Secretariat fra oktober 2010 med John Malkovich og Diane Lane i hovedrollerne.[2]


Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

ArtikelstumpSpire
Denne artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.