Seleukos 1. af Seleukideriget

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mønt med Seleukos 1. Nikator.

Seleukos 1. Nikator (ca. 358 f.Kr.281 f.Kr.) var en makedonsk officer der tjente under Alexander den Store på dennes verdenserobringstogt i Nærorienten. Efter dennes død var han blandt de mange af Alexanders officerer der i de efterfølgende borgerkrige tilranede sig en portion af verdensriget.

Det lykkedes Seleukos 1. at grundlægge en græsk-makedonsk domineret stat med kontrol over størstedelen af Alexander den Stores rige (med undtagelse af Ægypten, Koilesyrien, Nordvestindien og de europæiske områder). Denne stat, Seleukideriget, blev den største af de hellenistiske riger. Seleukos grundlagde talrige græske bystater fra Lilleasien i vest til Afghanistan i øst, bl.a. hovedstæderne Antiochia og Seleukeia.

Seleukos 1. var gift med en persisk prinsesse, med hvem han fik sønnen Antiochos 1. Senere giftede han sig med Demetrios 1. Poliorketes' datter Stratonike, der senere blev sønnens kone.

Foregående: Seleukiderne Efterfølgende:
Alexander 4. af Makedonien
323 f.Kr.-309 f.Kr.
Antiochos 1. Soter
281 f.Kr.-261 f.Kr.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi