Selsø Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Selsø Kirke
Selsø Kirke
Generelt
Opført o. 1150
Geografi
Adresse Selsøvej 28, 4050 Skibby
Sogn Selsø Sogn
Pastorat Skuldelev-Selsø Pastorat
Provsti Frederikssund Provsti
Stift Helsingør Stift
Kommune Frederikssund Kommune
Eksterne henvisninger
www.skuldelev-selsøkirker.dk
Oversigtskort

Selsø Kirke er en kirke i Selsø Sogn i Frederikssund Kommune (indtil 2007 Skibby Kommune). Præst ved kirken er Victor Graeser-Greve.

Kirken ligger ved Selsø hovedgård og var oprindeligt en rundkirke. Stentårnet blev til den nuværende kirke omkring år 1100. Udvendigt er adskillige spor efter ombygninger. De to kirkeklokker er muligvis fra år 1300 og 1467.

Kirken indgår i Danske Digterruter for Henrik Pontoppidan.[1]

Giftgasser[redigér | rediger kildetekst]

I juli 1987 blev kirken renset for borebiller af Skadedyrscentralen. 10 dage efter skulle der afholdes en begravelse i kirken. Her fik sognepræsten, kirketjeneren, kirkesangeren og en gæst symptomer på forgiftning. Selv om Miljøstyrelsen ikke har kunnet påvise koncentrationer over grænseværdierne, blev mange syge efter ophold i bygningen. I 1996 beordrede Miljøstyrelsen derfor, at man kun måtte træde indenfor iført nødvendige værnemidler med friskluftforsyninger udefra.

Lukningen tvang kirken til særdeles gennemgribende renovering og rensning: Alt inventar blev fjernet. Væggene blev renset helt af, og der blev fjernet jord under hele gulvet i en halv meters dybde. Det formodes, at gassen var så tung, at den lejrede sig her. De gamle bænke blev kasserede og erstattet af nye. Alt andet inventar som prædikestol og alter blev grundigt renset. Desuden er der nu efter krav fra miljømyndighederne etableret et særligt ventilationsanlæg, så luften lige over gulvet bliver udskiftet. Renoveringen betød, at man fandt to ukendte kalkmalerier.

Menighedsrådet vandt i 1996 en retssag mod Skadedyrscentralen, der blev kendt ansvarlige for, at kirken var ubrugelig. Et erstatningskrav rejst mod den, gav 500.000 kroner. Af de 12 mio. kr. rensningen har kostet, lånte Kirkeministeriet de 3,5 mio. kr., mens resten måtte lånes gennem stiftsmidlerne.

1. søndag i advent 1999 (28. november) blev kirken genåbnet.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Selsø Kirke. Digterruten for Henrik Pontoppidan".




KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion