Selsø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Selsø
Selsø slot.jpg
Selsø, set fra gårdsiden
Først nævnt/oprettet 1288
Opførelse påbegyndt 1576
Region Region Sjælland
Kommune efter 2007 Frederikssund Kommune
Herred Horns Herred
Sogn Selsø Sogn
Nuværende ejer Johann-Philip Johansen baron von Malsen-Plessen
Nuværende ejer (år) 2004
Oversigtskort
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Selsø er en herregård, der nævnes første gang i 1288, da biskop Ingvar af Roskilde ved et brev af 27. juli skænker domprovst Jens Grand sine gårde i Selsø. Gården ligger i Selsø Sogn, Horns Herred, Frederikssund Kommune. Hovedbygningen er opført i 1576 og ombygget i 1728-1734. Selsø / Lindholm godser er på 983,8 hektar. Hovedbygningen med porttårn, omgivelser og voldgrav blev solgt fra i 1995 til Den Plessenske Selsø Fond, der driver herregården som museum, Herregårdsmuseet Selsø Slot, der åbnede i 1973 som følge af en imponerende[kilde mangler] indsats fra journalisten og forfatteren Bernhard Linder, der havde forpagtning på herregården (men ikke godset) mod at påbegynde en restaurering af huset.

Selsøs unikke[kilde mangler] historie og grundlaget for museumsdriften bunder i at huset siden den sidste herskabelige beboer, Agathe von Plessen født von Qualen, døde i 1829 stod tomt og gik i forfald. Derfor undgik Selsø de ellers så udbredte moderniseringer i 1800-tallet og fremstår derfor i dag med originale franske papirtapeter fra perioden 1780-1820'erne, med et fungerende køkken med åbent ildsted og mekanisk roterende stegespid og med et af Danmarks bedst bevarede barokrum, riddersalen fra 1734. Denne prægtigt marmorerede riddersal har malerier af Hendrik Krock og to franske barokspejle monteret i Paris 1731.

Stamhuset Selsø[redigér | redigér wikikode]

Stamhuset Selsø blev oprettet i 1753 af Christian Ludvig Scheel-Plessen. Stamhuset bestod af hovedgården Selsø med Eskilsø, samt med fideikommisgodserne Lindholm og Bognæs. Jordtilliggendet udgjorde 1.601 tdr. land, og skovarealet 1.179 tdr. land. Selsø blev nedlagt som stamhus i 1921 som følge af lensafløsningen.[kilde mangler]

Ejere af Selsø[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • J.P. Trap: Danmark 5.udgave, Kraks Landbrug