Seniūnija

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Amter, kommuner og seniūnija i Litauen

Seniūnija (flertal seniūnijos) er den mindste administrative enhed i Litauen, svarende til bydele, sogne eller kommunedistrikter (lokaldistrikter i en kommune). Det litauiske ord er et gammelt begreb, som kan oversættes direkte til ældsteråd eller oldermandskab (russisk: староство, engelsk: elderships).

Litauen er opdelt ti amter, der er opdelt i 60 kommuner, der igen er opdelt i 546 seniūnija. En seniūnija kan enten bestå af en del af en storby, en enkelt mindre by eller få landsbyer. De varierer i størrelse, afhængig af beliggenhed og naturlige grænser. I nogle få tilfælde udgør én seniūnija en selvstændig kommune. De to seniūnijos Šilainiai og Dainava er bydele i Kaunas med over 70.000 indbyggere, hvilket er langt mere end det samlede befolkningstal i mindre kommuner.

En seniūnija varetager mindre, lokale anliggender, eksempelvis reparation af fortove og grusveje og personregistrering af indbyggerne. I byer vælges en seniūnija-leder i hver bydel samtidig med valget af borgmester i kommunen. Indbyggerne i en seniūnija kan ofte tage direkte kontakt til lederen, hvis de ønsker det.

Historisk blev seniūnija benyttet som betegnelse for væsentligt større enheder f.eks. fyrstendømmet Žemaitija (Žemaitija seniūnija).

Seniūnijos er placeret i LAU 2 i de regionale statistikker i Den Europæiske Union, tilsvarende danske sogne.[1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Vollständige Liste der Schlüssel und Namen der NUTS und der statistischen Regionen Europas (tysk)". Arkiveret fra originalen den 17. marts 2003. Hentet 21. juli 2015. 
Litauens geografiSpire
Denne artikel om Litauens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi