Serge Gainsbourg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Serge Gainsbourg
Gainsbourgb.jpg
Navn Lucien Ginsburg
Fødselsdato 2. april 1928(1928-04-02)
Fødested Paris, Frankrig
Dødsdato 2. marts 1991 (62 år)
Dødssted ParisRediger på Wikidata
Gravsted Cimetière du MontparnasseRediger på Wikidata
Statsborger Frankrig Fransk
Forældre Joseph Ginsburg
Olga Bessman
Ægtefælle Elisabeth "Lize" Levitsky 1951-1957 (skilt)
Antoinette "Béatrice" Pancrazzi 1964-1966 (2. børn, skilt)
Børn Natacha (b. 8 August 1964)
Paul(1968)
Charlotte Gainsbourg (1971)
Lucien Gainsbourg (1986)
Aktive år 1957–1991
Beskæftigelse Sanger, sangskriver, skuespiller og instruktør
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Serge Gainsbourg (2. april 1928 i Paris2. marts 1991 smst) var en af det 20. århundredes mest kendte franske musikere/kunstnere. Han beskæftigede sig med alt fra musik til film, både som skuespiller og instruktør, og eksponerede gerne sig selv.

Kvinder var der nok af, men mest bemærkelsesværdigt var hans ægteskab med den britiske model Jane Birkin. Parret var et af de hotteste kendisensembler i deres tid. Det var Jane Birkin, der sang og stønnede på "Je t'aime... moi non plus", der endte med at blive hans mest kendte melodi. Sammen fik parret datteren Charlotte Gainsbourg, som er skuespiller og sangerinde (hun spiller bl.a. med i "The science of sleep" og Antichrist af Lars von Trier). Charlotte sang i en alder af 12 år med på sangen "Un zeste de Citron" – en uskyldig titel, der betyder citronskal, men som med et lille twist bliver til inceste. Ganske provokerende. Gainsbourg var i det hele taget specialist i tvetydigheder og leg med ord og begreber, der eksempelvis også kunne give sig udslag i en hel sang, Comic Strip, fyldt med lydord fra tegneserier som Pow! Blop! Shebam! og Wizz!

I dag er Serge Gainsbourg genstand for en god portion hype både i sit hjemland og i udlandet. Han er blevet beskrevet som i franskmændenes bevidsthed at ligge "et sted mellem Kim Larsen og H.C. Andersen". Han er i høj grad en både folkelig og intellektuel kunstner.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]