Jane Birkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jane Birkin
Jane Birkin - 66ème Festival de Venise (Mostra) crop.jpg
Jane Birkin i 2009.
Information
Fødselsnavn Jane Mallory Birkin
Fødselsdato 14. december 1946 (70 år)
Fødested MaryleboneRediger på Wikidata
Oprindelse London England
Statsborger StorbritannienRediger på Wikidata
Sprog FranskRediger på Wikidata
Beskæftigelse Sangerinde
Skuespillerinde
Aktive år 1968 –
Pladeselskab Universal
Eksterne henvisninger
Internet Explorer 7+8 logo.png Jane Birkins officielle hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jane Birkin (født 14. december 1946) er en engelskfødt sanger og skuespiller, der har været aktiv i Frankrig siden slutningen af 60'erne. Musikalsk er hun kendt for sine fortolkninger af Serge Gainsbourgs sange, og som skuespiller har hun flere gange samarbejdet med stjerneinstruktører som franske Jacques Rivette. Hun er desuden inden for de seneste år selv sprunget ud som sangskriver og filminstruktør.

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Jane Birkin er datter af David Birkin, kommandant i Royal Navy, og skuespillerinden Judy Campbell, der var den engelske dramatiker Noel Cowards muse. Hun har en yngre søster, Linda, og en bror, Andrew Birkin, som er skuespiller og instruktør, og som har spillet sammen med hende i filmen La Pirate og instrueret hendes datter Charlotte Gainsbourg i The Cement Garden. Digteren og musikeren Anno Birkin og skuespillerne David og Ned Birkin er hendes nevøer.

I 1964, 18 år gammel, debuterede hun med en meget lille rolle i filmen The Knack... and how to get it af engelske Richard Lester, der også havde andre debutanter på rollelisten som Jacqueline Bisset og Charlotte Rampling. Denne film var lighedstegn med 60'ernes Swinging London med mini-skirts og løssluppenhed – et par af ingredienserne i Birkins tidlige image. Således medvirkede hun som sexet model i Michelangelo Antonionis mesterværk Blowup, der blev tildelt Den Gyldne Palme ved Filmfestivalen i Cannes i 1967.

Hun gifter sig med den engelske komponist John Barry, der bl.a. har skrevet temaet til James Bond, og i 1967 får parret datteren Kate Barry, der var fotograf, men som døde i 2013. Parret skilles imidlertid året efter.

Birkin rejser således til Frankrig med datteren for at lede efter nye roller og får tildelt den kvindelige hovedrolle i filmen Slogan fra 1969 – den mandlige hovedrolle hedder Serge Gainsbourg, og dette samarbejde fører til et mangeårigt romantisk forhold samt et professionelt forhold, der varer indtil Gainsbourgs død i 1991. Filmen bliver en kæmpe succes i Frankrig, og parret opnår nærmest mytisk status foruden en enorm interesse fra medierne, der ikke bliver mindre efter udgivelsen af duet Je t'aime ... moi non plus senere samme år.

I 1971 fødes datteren Charlotte Gainsbourg, der i dag ligeledes er en kendt skuespillerinde og sangerinde.

Familien lever et liv i søgelyset, særligt på grund af Gainsbourg, der konstant provokerer i sine sange og sin optræden generelt. Samtidig lever han en meget vild tilværelse fuld af fest og druk, og i slutningen af 70'erne forlader Birkin ham med sine to døtre. Gainsbourg skriver efterfølgende nogle af sine mest kendte sange til Birkin, bl.a. Baby alone in Babylone og Fuir le bonheur de peur.

I 1980 danner Birkin par med sin tredje og nuværende partner, den franske filminstruktør Jacques Doillon. Parret får i 1982 datteren Lou Doillon, der i dag er model og skuespiller.

I dag er Birkin udover sin karriere kendt for sit humanitære arbejde for bl.a. Amnesty International

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]