Jane Birkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jane Birkin
Jane Birkin - 66ème Festival de Venise (Mostra) crop.jpg
Jane Birkin i 2009.
Information
Født Jane Mallory Birkin
14. december 1946 (76 år)
Marylebone Rediger på Wikidata
Oprindelse London England
Beskæftigelse Sangerinde
Skuespillerinde
Aktive år 1968 –
Pladeselskab Universal
Eksterne henvisninger
http://www.janebirkin.net/

Jane Birkin (født 14. december 1946) er en engelskfødt sanger og skuespiller, der har været aktiv i Frankrig siden slutningen af 1960'erne. Musikalsk er hun kendt for sine fortolkninger af Serge Gainsbourgs sange. Som skuespiller har hun flere gange samarbejdet med stjerneinstruktører som franske Jacques Rivette. Hun er desuden inden for de seneste år selv sprunget ud som sangskriver og filminstruktør.

Liv og karriere[redigér | rediger kildetekst]

Jane Birkin er datter af David Birkin, kommandant i Royal Navy, og skuespillerinden Judy Campbell, der var den engelske dramatiker Noel Cowards muse. Hun har en yngre søster, Linda, og en bror, Andrew Birkin, der er skuespiller og instruktør, og som har spillet sammen med hende i filmen La Pirate og instrueret hendes datter Charlotte Gainsbourg i The Cement Garden. Digteren og musikeren Anno Birkin og skuespillerne David og Ned Birkin er hendes nevøer.

Hun debuterede i 1964, 18 år gammel, i en meget lille rolle i filmen The Knack... and how to get it af engelske Richard Lester, der også havde andre debutanter på rollelisten som Jacqueline Bisset og Charlotte Rampling. Filmen var et billede på 1960'ernes Swinging London med mini-skirts og løssluppenhed – vigtige ingredienser i Birkins tidlige image. Hun medvirkede som sexet model i Michelangelo Antonionis mesterværk Blowup, der blev tildelt Den Gyldne Palme ved Filmfestivalen i Cannes i 1967.

Hun er kortvarigt gift sig med den engelske komponist John Barry, der ikke mindst er kendt for temaet til flere James Bond-film. Sammen får de i 1967 datteren Kate Barry, der som voksen bliver fotograf, men mister livet i 2013 efter et fald ud af vinduet fra 4. sal i sin lejlighed.

Efter bruddet med Barry rejser Birkin til Frankrig for at prøve at slå igennem som skuespiller her. Hun får tildelt den kvindelige hovedrolle i filmen Slogan fra 1969 – den mandlige hovedrolle hedder Serge Gainsbourg, og dette samarbejde fører til et mangeårigt romantisk forhold samt et professionelt forhold, der varer indtil Gainsbourgs død i 1991. Filmen bliver en kæmpe succes i Frankrig, og parret opnår nærmest mytisk status foruden en enorm interesse fra medierne, der ikke bliver mindre efter udgivelsen af den vovede duet Je t'aime ... moi non plus senere samme år.

I 1971 fødes datteren Charlotte Gainsbourg, der i dag er en kendt skuespillerinde og sangerinde.

Familien lever et liv i søgelyset, særligt på grund af Gainsbourg, der konstant provokerer i sine sange og sin optræden generelt. Samtidig lever han en meget vild tilværelse fuld af fest og druk, og i slutningen af 1970'erne forlader Birkin ham med sine to døtre. Gainsbourg skriver efterfølgende nogle af sine mest kendte sange til Birkin med titler som Baby alone in Babylone og Fuir le bonheur de peur.

I 1980 dannede Birkin par med sin tredje og nuværende partner, den franske filminstruktør Jacques Doillon. Parret fik i 1982 datteren Lou Doillon, der i dag er model og skuespiller.

Birkin er ud over sin karriere kendt for sit humanitære arbejde for Amnesty International.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]