Shapefile

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Shape er et åbent filformat (suffix .shp) fra det amerikanske firma ESRI til lagring af geospatiale data. Filformatet kan læses og skrives af mange forskellige GIS-systemer, blandt andre ESRI's eget ArcGIS og konkurrenten MapInfo.

En Shape-fil kan indeholde én af tre forskellige kategorier af data. Data består af objekter (entiteter) kaldet features:

  • Punkter: Hvert objekt er ét punkt, dvs. til hvert objekt er der knyttet ét koordinatsæt
  • Linjer: Hvert objekt er en linje, dvs. til hvert objekt er der knyttet mange koordinatsæt. Der er flere forskellige interne repræsentationer af linjer.
  • Polygoner: Hvert objekt er en polygon, dvs. til hvert objekt er der knyttet mange koordinatsæt. Der er flere forskellige interne repræsentationer af polygoner.

Til en shape-fil hører en eller flere hjælpefiler, blandt andre:

  • .dbf-filen: Kan indeholde ekstra informationer, for eksempel navne og numre, for hvert objekt. Der er én post i .dbf-filen for hvert objekt i .shp-filen, uanset om objektet selv består af ét eller flere koordinatsæt.
  • .prj-filen: Indeholder information om det koordinatsystem og datum, der er benyttet i shapefilen. Hvis koordinatsystemet er baseret på en bestemt kortprojektion, kan denne som regel også læses i .prj-filen.
ProgrammeringSpire
Denne artikel om datalogi eller et datalogi-relateret emne er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.