Shirting

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Asbjørnsen og Moes Norske folke og huldre-eventyr, andet oplag fra 1896 med typisk romantisk pragtbind med guldtryk på shirting. Gyldendalske Boghandels Forlag, Kjøbenhavn.

Shirting ('skjortestof' - en. shirt: skjorte) er et temmelig tæt vævet bomuldsstof, som kommer i handelen i halv- eller helbleget tilstand, farvet eller trykket, i en mængde forskellige kvaliteter, ofte stærkt appreteret - dvs. kemisk eller mekaninsk behandlet for eksempel for at få et fugtafvisende materiale[1] - og glittet på den ene side. Det bruges blandt andet til for, indvendigt betræk, men finder i øvrigt en meget forskelligartet anvendelse.

Bogbindershirting bruges til bogbind og vil ofte være behandlet så det er smudsafvisende. Udtrykkene helshirting og halvshirting kan anvendes til at beskrive indbindingens omfang.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Se evt."Appretur" hos Salmonsen bind 1, side 893Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.