Skjorte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En skjorte

En skjorte er en beklædningsgenstand, som dækker overkroppen. Typisk lukkes en skjorte foran, og typisk med knapper. En skjorte benyttes ofte sammen med bukser eller et jakkesæt for mænd, og bukser eller nederdel for kvinder.

Skjorter fås i mange kvaliteter. Normalt laves de fineste skjortekvaliteter i ægyptisk 2’ply bomuld, som giver skjorten er flot glans, og som gør, at skjorten krøller mindre når den bruges. Selve sykvaliteten er også vigtig i forhold til skjortens levetid, når der sys med tætte sting i en tråd, der ikke krymper, så holder både skjorten og pasformen længere, ligesom at hvis knapperne isyes med krydssting, så er der mindre risiko for at knapperne falder af. Skjorter til kjole og hvidt er ofte fremstillet i piqué-stof.

Skjorter kommer med mange forskellige kraver og manchetter. Med hensyn til kraver er de mere gængse og klassiske "french cut away" og "Italian collar". Nogle kraver er konstrueret, så de kan tages af skjorten, så de kan vaskes og eventuelt stives separat. Med hensyn til manchetter er det en normal manchet eller en fransk dobbelt manchet, hvor der skal anvendes manchetknapper for at lukke manchetten.

Forskellige typer skjorter bruges desuden til forskellige lejligheder. For eksempel anvendes en guayabera til bryllupper i Latinamerika.

Lommer[redigér | redigér wikikode]

Visse skjorter bliver udstyret med en eller to brystlommer. Hvis skjorten kun har én lomme, vil den altid sidde på venstre side. Visse typer skjorter har aldrig eller meget sjældent lommer. Dette gælder skjorter med dobbeltmanchet og skjorter med knækflip og til brug sammen med smoking.[1] Skovmandsskjorter har typisk to lommer, og nogle gange med en klap, så de kan lukkes.

Lommerne i 1930'erne og 40'erne var en del smallere end de er i dag, og særligt under anden verdenskrig, hvor mange ting blev rationeret blev de meget små. Omkring slutningen af 1950'erne var størrelsen blev nogenlunde standardiseret uanset typen af skjorte..[1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Nightingale, Sue (2011) A Dandy Guide to Dating Vintage Menswear. Schiffer. ISBN 978-0-7643-3890-8

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

TøjStub
Denne artikel om tøj, sko eller lignende er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.