Silkefyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Silke-Fyr)
Gå til: navigation, søg
  Silke-Fyr ?
Silke-Fyr (Pinus peuce) Foto: Agnieszka Kwiecień
Silke-Fyr (Pinus peuce)
Foto: Agnieszka Kwiecień
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Klasse: Pinopsida (Nåletræ-klassen)
Orden: Pinales (Gran-ordenen)
Familie: Pinaceae (Gran-familien)
Slægt: Pinus (Fyrreslægten)
Art: P. peuce

Silke-Fyr (Pinus peuce) er et middelstort, stedsegrønt nåletræ med en regelmæssigt kegleagtig vækstform. Stammen er ret og gennemgående til toppen. Grenene sidder i kranse, og de er let opstigende eller helt vandrette. Silke-Fyr er et lystræ.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Barken er først grågrøn og glat, men bliver snart grå og glat. Kun meget gammel stammebark bliver ru og opsprækkende i smalle plader. Knopperne er cylindriske med kort spids. Farven er grå-hvid med små trævler på skællenes åbne spidser.

Nålene sidder i bundter med fem i hvert på vorteagtige kortskud. De er tynde og bløde, og farven er grågrøn. Den inderste tredjedel af skuddet er i reglen helt nøgent. Hunblomsterne bliver til en hængende, nærmest bananformet kogle 8-18 cm lang. Farven er først grøn med harpiksklatter, men når koglen modner, bliver farven mørkebrun. Kogleskællene er indadbøjede. Frøene modner godt i normale somre.

Rodnettet består af kraftige, tæt forgrenede og dybtgående hovedrødder med overfladisk liggende finrødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 25 × 4 m (30 × 10 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Balkan optræder Silke-Fyr som skove i blandet eller ren bestand i højder af 1.000-2.200 m. I Rodopibjergene i Dramapræfekturet, det nordlige Grækenland mod grænsen til Bulgarien, vokser arten i blandede skove sammen med bl.a.: Aksel-Røn, Humlebøg, Valnød, Vin, (vildformen), Alm. Ædelgran, Bjerg-Rose, Bonderose, Crocus pulchellus, Dun-Eg, Fagus sylvatica subsp. moesiaca (såkaldt "Balkan-Bøg"), Frynse-Eg, Hylde-Gøgeurt, Høst-Tidløs, Kirsebær-Kornel, Krans-Lilje, Manna-Ask, Middelhavs-Ene, Orientalsk Avnbøg, Orientalsk Hvidtjørn, Panser-Fyr, Peberbusk, Pyramide-Læbeløs, Ranunculus serbicus (en art af Ranunkel), Sort-Fyr, Sværd-Alant, Sølv-Lind, Tarmvrid-Røn, Tyndakset Gøgeurt, Ungarsk Eg, Vellugtende Skovranke og Ægte Hundetand[1]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:



Note[redigér | redigér wikikode]

Kilde[redigér | redigér wikikode]

  • Sten Porse: Plantebeskrivelser, DCJ 2003 (CD-Rom).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]