Sion (Schweiz)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Sion (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Sion)
Sion
Sions byvåben
Sion-coat of arms.svg
Sion depuis Nax - 2022.jpg
Overblik
Land Schweiz Schweiz
Borgmester Philippe Varone Rediger på Wikidata
Postnr. 1950 Rediger på Wikidata
Telefonkode 027 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) VS Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 34.708 (2018)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 29,8 km²
 - Befolkningstæthed 1.164 pr. km²
Andet
Højde m.o.h. 515 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.sion.ch
Oversigtskort

Sion (fransk, tysk: Sitten, wallisertysk: Sittu, latin: Sedunum) er hovedbyen i kantonen Wallis i Schweiz. Byen har 34.708(2018)[1] indbyggere.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Arkæologiske udgravninger har vist, at området har været beboet siden stenalderen. Da det keltiske Wallis blev erobret af romerne i år 15 f.Kr., opstod kolonien Sedunum. I 580 blev Sedunum sæde for biskoppen af Martigny, og fra 999 blev biskoppen også verdslig hersker over området.

Demografi[redigér | rediger kildetekst]

Selv om byen traditionelt var tosproglig (fransk/tysk), og over 50 % talte tysk i 1870, har det franske sprog i stor grad fortrængt tysk i nyere tid. Omkring 70 % af indbyggerne taler i dag fransk, 5 % tysk og 5 % italiensk, de øvrige er udlændinge.

Kultur og seværdigheder[redigér | rediger kildetekst]

Museer[redigér | rediger kildetekst]

I Sion findes flere museer, deriblandt et naturhistorisk museum, et arkæologisk museum, og Musée de Valère, som udstiller bl.a. våben og uniformer.

Bygninger[redigér | rediger kildetekst]

Karakteristisk for Sion er det middelalderlige bybillede, omgivet af klipperne Valère (621 m) med valfartskirken Notre-Dame de Valère (12./13. årh.) og Tourbillon med ruinen af det tidligere biskoppelige slot fra det 13. århundrede.

I gamlebyen ligger den seværdige katedral Notre-Dame-du-Glarier fra det 15. århundrede, med et romansk tårn fra det 12. århundrede.

Sydvest for katedralen ligger kirken St-Théodule. Den blev påbegyndt 1516 i sengotisk stil, men først færdig to århundreder senere. Betydelig længere i øst ligger rådhuset, bygget mellem 1657 og 1665 i renæssancestil. I trappeforhuset kan romerske indskrifter ses.

Vintersport[redigér | rediger kildetekst]

Fra Sion er flere af de vigtigste vintersportssteder i Wallis tilgængelig, og Sion har flere gange konkurreret om at få de olympiske vinterlege til byen. Til legene i 2006 blev byen regnet som favorit, men tabte.

Vindyrkning[redigér | rediger kildetekst]

Sion har et mildt klima, og er efter Satigny og Chamoson det vigtigste vinområdet i Schweiz. Kendte vine fra Wallis er den hvide Fendant og den røde Pinot Noir samt Dôle. Den største vindyrkersammenslutning i Schweiz, Provins, har sit hovedsæde i Sion.

Transport[redigér | rediger kildetekst]

Sion ligger ved jernbanelinjen Lausanne-Brig og ved den engang vigtige alpe-transitstrækning Lausanne-Simplon-Domodossola. Byen har en lille lufthavn, som ligger lidt vest for byen.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b www.pxweb.bfs.admin.ch, hentet 2. juni 2020 (fra Wikidata).

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]