Skovdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Skovdal er en mindre bebyggelse i Jelling Sogn sydøst for Jelling beliggende på en bakkeskrænt med en højdeforskel på 50 meter fra Grejsdalens udspring i syd til Plantagevej i nord.

Skovdal er den vestligste del af Fårupgård ejerlav og er afgrænset af Jellings bys kildebække mod syd. Den vestligste af disse kildebække er lagt i dræn og løber langs det vestligste skel for matriklerne på Fårupvej 34, 36 og 38, mens den østligste kildebæk stadig løber frit ned ad bjerget mod Skovdal Mølle i Skovgade. Skovdals nordligste grænse er Fårup Moses afløb mod øst, mens Skovdal afgrænses af Grejs Å og Fårup Sø mod syd.

Historisk lå der en vandmølle kaldet Skovdal Mølle[1] og senere en skole på stedet. Terrænforholdene har dog gjort, at en større sammenhængende bebyggelse ikke har kunnet udvikle sig, og bebyggelsen i området er derfor blevet stedvis. Vejnettet består af spredte veje i alle retninger, der imidlertid netop ved Skovdal løber sammen således, at der her dannede sig en slags vejknudepunkt.

Erhverv i Skovdal er Skovdal Kro, Fårup Sø Camping, Fårup Sø Kiosk og Ishus samt Autohjørnet, også kendt som MX5specialisterne og Autoregistrering

Tidligere erhverv i Skovdal: Skovdal Skole, Bielet (nu Skovdallund), Skovdal Forsamlingshus og gymnastiksal, pottemager, Skovdal Mølle samt utallige ishuse med forskellige placeringer.

Monumenter i Skovdal: Oldtidshulveje, Flyversten, Den nye Jellingsten, Bronzealdergravhøje samt kulturprotest i runer over nedpløjning af disse.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Pedersen, s. 130

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Henrik Pedersen: De danske Landbrug fremstillet paa Grundlag af Forarbejderne til Christian V.s Matrikel 1688. Udgivet efter hans Død paa Bekostning af Carlsbergfondet (København MCMXXVIII; Reprotryk for Landbohistorisk Selskab, København 1975)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°44′25″N 9°24′55″Ø / 55.74028°N 9.41528°Ø / 55.74028; 9.41528