Trolle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Slægten Trolle)
Spring til navigation Spring til søgning
Slægten Trolles våben ved gravkammeret i Næs Kirke ved Trollenæs.

Trolle er en skånsk (oprindelig smålandsk) uradelsslægt, som fører en trold i sit våben, og hvis aner kan følges tilbage til 1300-tallet. Den lever i dag i Danmark. Slægten har sin oprindelse i Sverige, men de fleste medlemmer var bosat i Skåne, og i senere tider på den danske side af Øresund. Herluf Trolle er en af de største danske søhelte i historien.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Stamfader var ridderen Birger Knutsson, kaldet Birghe Trulle (død tidligst 1367). Hans søn væbner Birger Trolle (d. tidligst 1440) på Bo (nu Trollebo) i Lemnhults sogn i Småland blev far til rigsråden Birger Trolle (d. 1471) på Bergkvara i Bergunda sogn i Småland, som var far til Arvid Birgersson Trolle. Dennes søn Erik Arvidsson Trolle blev far til Gustav Trolle.

Eriks halvbror, ridderen Jakob Trolle (død 1546), bosatte sig i Danmark og anskaffede ejendomme i Skåne, samt blev stamfar til en dansk gren af slægten Trolle gennem sin søn, som var farfar til den danske rigsråd og statholder i Norge Niels Trolle (1599–1667).

Den svenske gren uddøde egentlig 1568, da underadmiral Arvid Turesson Trolle (søn af rigsråd Ture Arvidsson Trolle, som var bror til Erik Trolle) døde på Bergkvara.

Niels Trolles søn ritmester Arvid Nielsson Trolle (1653–98) på Näs, (nu Trollenäs) i Skåne) introduceredes 1689 i det skånske Riddarhuset, og samtlige nulevende medlemmer af slægten Trolle nedstammer fra ham.

Kammerherre Nils Trolle (1777–1827) fik 1816 friherreværdighed for sig og sine efterkommere.

Kendte medlemmer

Slægtens steder[redigér | redigér wikikode]

  • Trollenäs slot
  • Trolleholm slot
  • Brahetrolleborg
  • Rørvig - en stor del af den lille by Rørvig har været ejet af medlemmer af Trolle-slægten, og Herluf Trolle har en gade døbt efter sig i byen. Derudover ligger gården Trollesminde i Rørvig, samt en gade kaldet Trollesvej og en mindre skovsti kaldet Trollestien.

Andre Trolle-slægter[redigér | redigér wikikode]

I dagens Danmark er der to levende Trolle-slægter - den, der nedstemmer fra slægten beskrevet for oven, og en anden, der bl.a. inkluderer sangeren Ane Trolle og den tidligere statsadvokat Jørgen Trolle

Kilder[redigér | redigér wikikode]