Slaget om Tai'erzhuang

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Koordinater: 34°33′26.39″N 117°43′50.70″Ø / 34.5573306°N 117.7307500°Ø / 34.5573306; 117.7307500

Slaget om Tai'erzhuang
Del af 2. kinesisk-japanske krig
Bykampe i Tai'erzhuang
Bykampe i Tai'erzhuang
Dato 24. marts - 7. april 1938
Sted Taierzhuang (Shandong), Pizhou (Jiangsu)
Resultat Kinesisk sejr
Parter
Republikken Kina Republikken Kina
Sovjetunionen Sovjetunionen Sovjetiske frivillige
Japan Japan
Ledere
Republikken Kina Li Zongren
Republikken Kina Han Fuqu
Republikken Kina Pang Bingxun
Republikken Kina Sun Lianzhong
Republikken Kina Bai Chongxi
Republikken Kina Sun Zhen
Republikken Kina Tang Enbai
Republikken Kina Wang Mingzhang
Republikken Kina Zhang Zizhong
Kejserriget Japan Rensuke Isogai (10. Division)
Kejserriget Japan Itagaki Seishiro (5. Division)
Styrke
100.000 i 10 divisioner 30.000 i to divisioner
Tab
30.000 16.000

Slaget om Tai'erzhuang (simpelt kinesisk: |臺|兒|莊|會|戰, traditionelt kinesisk |台|儿|庄|会|战 Tái'érzhūang Huìzhàn) var et slag under den 2. kinesisk-japanske krig i 1938 mellem den kinesiske Kuomintanghær og Japan. Det anses til tider for at være en del af slaget om Xuzhou.

Tai'erzhuang ligger på den østlige bred af den Store kinesiske kanal og var en grænsepost nordøst for Xuzhou. Det var også endestationen for en lokal jernbane fra Lincheng. Xuzhou selv var knudepunkt for Jinpu jernbanen (Tianjin-Pukou) og Longhai jernbanen (Lanzhou-Lianyungang) og hovedkvarter for Kuomintangs 5. krigszone.

Slaget drejede sig om en japansk plan om at erobre Xuzhou, en stor by i det østlige Kina. Japanerne glemte at tage højde for generalerne Li Zongren og Bai Chongxi, som planlagde at omringe japanerne i byen Tai'erzhuang. Den japanske operation startede den 24. marts. Overmod fik de japanske ledere til at overse de tusindvis af uanselige "bønder" i området, som infiltrerede og afskar kommunikationslinjer og forsyninger, flyttede vandløb og ødelagde jernbanelinjer. I slutningen af blev der nedkastet forsyninger og brændstof fra fly til de japanske tropper, men mængderne var utilstrækkelige.

Den 29. marts 1938 gravede en lille gruppe japanske soldater sig med under murene omkring Tai'erzhuang i et forsøg på at erobre byen indefra. De blev fanget af de kinesiske forsvarere og dræbt. I den følgende uge hævdede begge sider at have kontrol over dele af byen og det omkringliggende område, og mange blev dræbt i kampe med håndvåben.

Til sidst angreb japanerne frontalt, uden at tage hensyn til at kineserne var i overtal. En stor omringning den 6. april af kinesiske forstærkninger kom en større japansk tilbagetrækning i forkøbet, men kineserne fik ikke noget ud af det, på grund af deres manglende mobilitet.

Mens sejren fejredes i Hankow og andre kinesiske byer benægtede og latterliggjorde Japan rapporterne om slaget i dagevis. Det blev imidlertid omtalt i verdenspressen og udløste i midten af april en regeringskrise i Tokyo.

Kineserne opnåede en stor sejr, den første for den nationalistiske alliance i krigen. Slaget fjernede myten om Japans militære uovervindelighed og havde uvurderlig betydning for den kinesiske moral.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  • Hsu Long-hsuen and Chang Ming-kai, History of The Sino-Japanese War (1937-1945) 2nd Ed., 1971. Translated by Wen Ha-hsiung, Chung Wu Publishing; 33, 140th Lane, Tung-hwa Street, Taipei, Taiwan Republic of China. Pg. 221-230. Map. 9-1
  • Taierzhuang Campaign

Eksterne kilder[redigér | redigér wikikode]