Slaget ved Manzikert

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Slaget skildret i et fransk middelalderligt skrift fra 1400-tallet.
Alp Arslan ydmyger kejser Romanos IV Diogenes efter sejren i slaget ved Manzikert. Fra en fransk illustreret oversættelse af Giovanni Boccaccios De Casibus Virorum Illustrium fra det 15. århundrede.
Hærenes fremrykning.

Slaget ved Manzikert blev udkæmpet den 26. august 1071 mellem Det Østromerske Rige og seldsjukkerne ved byen Manzikert (nu Malazgirt), nord for Tyrkiets største sø Vansøen i den sydøstlige del af landet.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Manzikert var et vigtig handelscenter i kongeriget Armenien og senere i Det Østromerske Rige.

I 1054 prøvede seldsjukkiske tyrkere fra Centralasien at erobre byen, men de blev stoppet af Basil Apocapes, en byzantisk general af armensk-georgisk oprindelse.

Styrker[redigér | redigér wikikode]

Slaget ved Manzikert blev udkæmpet lige uden for byen i august 1071. Den byzantinske hær omfattede mellem 40.000 og 60.000 mand,[1] hvoraf muligvis ikke samtlige deltog under selve slaget. Seldsjukkernes hær var noget svagere.

Blandt soldaterne var der mange fremmede lejesoldater. Blandt andet drejede det sig om frankere og normannere, samlet omkring 500 mand under ledelse af Roussel de Bailleul (også kendt som Roussel Phrangopolos, det vil sige Roussel "franker-sønnen"), og arabere, petsenegere, georgiere, abkhasere, khazarer, alanere, kumaner og armenere for Byzants.

Det var interne modsætninger indenfor den byzantinske overkommando vedrørende felttogets strategiske og taktiske ledelse. Man havde kun foretaget en mangelfuld rekognoscering af slagmarken. De 400 frankiske (det vil sige franske og normanniske) lejesoldater under Roussel Phrangopolos nægtede at tage del i kamphandlingerne, de kumanske og petsjenegiske lejesoldater var allerede aftenen før gået over til fjenden. Fremfor alt Andronikos Dukas' forræderi udløste panik i den byzantinske hærs rækker. Andronikos Dukas kommanderede de byzantinske reservetropper.

Slaget[redigér | redigér wikikode]

Om morgenen før slaget startede samlede den seldsjukkiske sultan Alp Arslan sin hær. Han trådte frem for soldaterne iført en hvid dragt som ledte tankerne hen på et islamsk ligklæde, og holdt en opildende tale.[2] Derved formidlede han til sin hær, at han selv var villig til at sætte livet på spil, og dette indgød mod i soldaterne. Romanos var ikke klar over, at han havde mistet dele af sine styrker, og han rykkede frem og ind i Manzikert; seljukkerne svarede med heftige angreb med bueskytter. Dagen efter opdagede afdelinger af de byzantinske styrker den seldsjukkiske hær og blev tvunget til at retirere til Manzikert. Den armenske general Basilakes blev sendt ud med kavalleri, eftersom Romanos ikke troede, at det drejede sig om Alp Arslans samlede hær. Kavalleriet blev knust og Basilakes blev taget til fange. Romanos satte sine styrker i formation og sendte sin venstre flanke under Bryennios, som blev næsten omringet af de hurtigt fremrykkende tyrkere og måtte trække sig tilbage igen. De seldsjukkiske styrker gemte sig i højdedragene om natten, således at Romanos ikke kunne gå til modangreb.[3]

Udfaldet[redigér | redigér wikikode]

Byzantinerne led til sidst et knusende nederlag, og Alp Arslan tog kejser Romanos IV Diogenes til fange.

Følger[redigér | redigér wikikode]

Nederlaget førte til en omfattende religiøs og etnisk omvæltning i Anatolien som følge af, at de muslimske seldsjukker vandt kontrollen over området. De oprettede sultanatet Rum, forløberen til Det osmanniske rige.

For Byzants var tabet af Anatolien et ødelæggende nederlag, eftersom landskabet udgjorde den tættest befolkede del af riget. Det byzantinske riges dage som stormagt var dermed ovre. Ude af stand til at generobre de tabte landområder så kejser Alexios I Komnenos sig nødsaget til at bede om hjælp fra Vesten. Pave Urban II svarede med at opfordre kristne til at befri det hellige land fra muslimsk styre, en opfordring som førte til korstogene.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jfr. Strässle, Mantzikert (60.000); Michael Angold: The Byzantine Empire, 1025–1204. 2. Auflage. London/New York 1997, s. 44 (40.000); Ralph-Johannes Lilie: Einführung in die byzantinische Geschichte. Stuttgart u. a. 2007, s. 201. Højere overslag er ikke holdbare, eftersom den samlede styrke for alle byzantiniske tropper i 1071 var i underkanten af 100.000 mand. Jævnfør også John Haldon: Warfare, state, and society in the Byzantine world, 565-1204. London 1999, s. 103 f.
  2. ^ Carole Hillenbrand (2007), Turkish Myth and Muslim Symbol: The Battle of Manzikert
  3. ^ Konstam, Angus (2004). The Crusades. London: Mercury Books. s. 41. ISBN 0-8160-4919-X.