Slaget ved Messines

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Slaget ved Messines under 1. verdenskrig fandt sted ved Messines i Flandern Belgien 7. juni – 14. juni 1917. Forberedelsen til det store slag startede maj 1915.

De allierede begyndte ved hjælp britiske/canadiske minearbejdere at grave sig dybt ind under de tyske stillinger. Da det var et farligt arbejde, fik de 6 dobbelt løn. Der blev fordelt 450 ton sprængstof (Ammonal) fordelt på 21 mineskakter. 3 mineskakter sprang ikke. Nogle af skakterne indeholdt 43 ton sprængstof. 7. juni 03:10 1917 sprang de. Da de sprang, røg der jord over 100 meter op i luften.

Der er gårde i Flandern der ligger over mange tons sprængstof. En af minerne blev desarmeret af tyske tropper, en anden sprang under en storm med lyn 17. juni 1955, en anden mine er teoretisk farlig, men sprængstoffet tåler ikke fugt, og er måske ufarligt. Der opstod senere flere søer hvor eksplosionerne fandt sted. Eksplosionerne var var så kraftige, at man kunne høre dem i London, angiveligt også i Dublin i Irland.

Selv i nyere tid er bønder dræbt, da de under markarbejde har aktiveret sprængstof fra 1. verdenskrig.

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.